Nemzetközi díjas lett egy magyar innováció

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Fődíjat nyert el az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver pályázata a 15 éves múlttal rendelkező nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton.

Az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezett nemzetközi Minőség-Innováció pályázat, amelyet Finnország 2007-ben indított útjára – idézte az Agrárminisztérium közlenénye Juhász Anikót, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárát. Az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver című pályázata a „Közszférában működő szervezetek minőség-innovációi” kategóriában 2021-ben nemzeti díjas lett, majd nemzetközi fődíjat nyert el. Ez azért különösen nagy elismerés, mivel a nemzetközi döntősök között ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb pályázat – mondta Juhász Anikó.

A hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő számítógépes rendszer segítséget nyújt a növénytermesztő szakembereknek a tápanyagforrások ésszerű és gazdaságos felhasználásához.

A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával.

A talaj, mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával és a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához.

Az Agrártudományi Kutatóközpont tevékenységének részeként 2003-ra készült el a szoftver prototípusával, amely 37 különböző szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A szoftver 2005 óta elérhető a piacon és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, amely közül 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal. A szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink