Ambiciózus növekedési terv az ökogazdálkodásban

Fotó: Pelsőczy Csaba
Magyarország célja, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt.

 

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását – mondta Juhász Anikó, a tárca helyettes államtitkára 2023-as Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencián. Ennek segítségével csökkenthető ugyanis a fokozottan veszélyes növényvédő szerek és a műtrágyák használata, és ezzel egyidejűleg biztosítható, hogy a talaj ne veszítsen termőképességéből.

Az elmúlt években a világ más országaihoz hasonlóan

Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a célkitűzésekhez egyebek mellett a támogatáspolitika is hozzájárul, így a most futó intézkedés után 2025-től új, 5 éves programot indít az agrártárca a stratégiai terv alapján.

A fenntarthatósági célok iránti elköteleződést mutatja, hogy 2022-től átlagosan 74 százalékkal nőttek a támogatási összegek. Juhász Anikó beszámolt arról, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre, az oktatás képzési feltételeinek biztosítására, a szaktanácsadói-szakértői hálózatra, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítésére, valamint az innovációs hálózat felépítésére és finanszírozására.

A magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának, de a cselekvési terv célja a teljes külkereskedelemben való megjelenés, ami a válság évei után nem egyszerű feladat, de előrelépést kíván – hangsúlyozta. Az európai uniós tagállamok, így Magyarország célja is az volt a Közös Agrárpolitika megújításával, hogy az új KAP irányt szabjon annak az átállásnak, amelynek az eredményeként az európai mezőgazdaság fenntarthatóvá, rugalmasan reagálóvá és korszerűvé váljon.

Az ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Magyarország egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete. Konferenciájának célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása, illetve megvitatása volt, inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink