Segít ott trágyázni ahol és amennyit kell

Forrás: Shutterstock
A nemzeti zsűri döntése alapján a közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában 2021-ben az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszere nyerte el a Minőség-Innováció díjat, és ezzel jogot szerzett a nemzetközi pályázaton való részvételre. A rendszer biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, hozzájárulva a területegységre vonatkoztatott bevételek maximalizálásához.

A növénytermesztésben a mai napig jelen van két hibás gyakorlat. Egyrészt ott trágyáznak, ahol nem kellene vagy kevesebbet kellene, másrészt nem vagy nem eleget trágyáznak ott, ahol kellene. Mindkettő komoly problémát okozhat, hiszen vagy növekszik a környezetszennyezés kockázata és a termelési költség, vagy terméskiesés következhet be, illetve csökken a talaj tápanyagbázisa.

Az 1990-es évek közepén egy új szemléletű, költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer fejlesztése kezdődött meg a hazai agrokémiai iskolák által beállított tartamkísérletek publikált adatbázisán. Az ATK, illetve a jogelőd kutatóintézeteinek munkatársai 2003-ra készültek el a szoftver prototípusával, amely 37 különböző szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A rendszer azóta számos kisparcellás és üzemi kísérlet során, illetve hazai és nemzetközi megmérettetésen bizonyította a benne foglalt szaktudás tudományos megalapozottságát és gyakorlati hasznosíthatóságát. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal (pl. AKG programok, nitrátrendelet). Az óriási tudásbázis és a folyamatos fejlesztőmunka eredményeképpen a rendszer elnyerte a 2007. évi Magyar Innovációs Nagydíjat.

A szoftver 2005 óta érhető el a piacon, és a felhasználók, partnerek visszajelzései és igényei alapján folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek köszönhetően a ProPlanta rendszer jelenleg 150 növényfajra – 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő – alkalmazható, és képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit is.

A szoftverrel készített szaktanácsokat több mint 2000 gazdálkodó, cég, illetve szervezet, köztük a magyar agrárszektor meghatározó szereplői használják, alkalmazási területe mára meghaladta az 1,1 millió hektárt.

A rendszer által javasolt műtrágyaadagoknak köszönhetően a javaslatokat figyelembe vevő gazdálkodók megtakarítása a tesztkísérletek eredményeire alapozott óvatos becslések szerint mára már meghaladhatta a 3 milliárd forintot. Az észszerűbb nitrogénműtrágya-adagok révén körülbelül 2500 tonnával kevesebb nitrát került a talajba, ezzel csökkentve az ivóvízként is használt felszín alatti vizek nitrát-szennyezését. Az optimális mennyiségű foszforműtrágya alkalmazásának eredményeképpen pedig mintegy 14 500 tonnával kevesebb foszfor-pentoxid került a talajba, ami a felszíni vizek foszforszennyezésének kockázatát csökkenti.

A költség- és környezetkímélő ProPlanta rendszer kifejlesztéskor a szakemberek kiemelt célja volt, hogy az alapkutatásban szerzett tudományos ismereteket a társadalom javára fordítsák, aminek meghatározó pillére a stabil és fenntartható módon növekedő agrárszektor. A rendszer különleges érdeme, hogy ajánlásainak köszönhetően a mezőgazdasági gyakorlatban számos környezetvédelmi alapelv is érvényre jut.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink