Az aszály betett a gyomoknak és a gombáknak is, mégis gyomirtókból fogyott a legtöbb

Többet költöttek kevesebb növényvédőszerre a gazdálkodók, akik a szokásosnál kisebb mértékű gyomosodás ellenére a legnagyobb mennyiségben gyomirtókat használtak. A biológiai szerek alkalmazása ugyanakkor elenyésző.

Az agrártermelőknek értékesített növényvédőszerek forgalma nettó 151 milliárd forintra nőtt tavaly, ezzel 17,8 százalékkal haladta meg a 2021-es év értékét – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az adatok értékelésénél érdemes figyelembe venni, hogy azok 129, kijelölt adatszolgáltatótól származnak, amelyek a forgalmazott szermennyiség 42,7, illetve az összes forgalmazott érték 47,3 százalékát fedték le.

A Világgazdaság által idézett jelentés szerint a gyomirtó szerek átlagára 23,8, a gombaölő szereké 22,6, az egyéb szereké 22,4 százalékkal, míg a rovarölőké 15,2 százalékkal emelkedett. A növényvédő szerek értékesítési ára így átlagosan 22,3 százalékkal nőtt a 2021-ben mérthez képest. A forgalmazott növényvédő szer mennyiség alapján (248-féle szer) 2022-ben a négy legnagyobb gyártó cég a Syngenta (ChemChina), a Bayer, a BASF és a Corteva (DuPont, Dow Agro Sciences, Monsanto) volt.

A megfigyelt 248-féle szer értékesítése alapján a négy legnagyobb gyártó cég adta a teljes árbevétel egyharmadát, míg világszinten ez a négy növényvédőszer-gyártó a teljes forgalom mintegy 70 százalékát fedi le.

Nem csak a tavalyi termést, hanem a növényvédőszerek iránti keresletet is meghatározta a tavalyi aszály. Eső hiányában ugyanis a gyomok és a gombakártevők is alacsonyabb egyedszámban jelentek meg, így ennél a két kategóriánál nagyobb mértékben esett vissza a kereslet. Összességében így a növényvédő szerek értékesített mennyisége 2022-ben 7 százalékkal csökkent 2021-hez képest. Kategóriák szerint vizsgálva megállapítható, hogy a gombaölőkből 19 százalékkal fogyott kevesebb, ezt követték a gyomirtó szerek 10 százalékos visszaeséssel, a rovarölők forgalma ezzel szemben 4 százalékkal emelkedett.

Enyhe tél: most vadak károsítják a vetést, tavasszal pedig az áttelelő kártevők arathatnakLesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább.

A végfelhasználóknak történő növényvédőszer-értékesítést tekintve a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom 75,7 százalékát adta (értékben) 2022-ben, vagyis az előző évhez képest az 1,4 százalékponttal csökkent a részesedésük. Érdekes, hogy 2018-ban ez az arány még 83 százalék volt. mennyiségben pedig a top 10 forgalmazó értékesítésének aránya a teljes forgalomból 73,8 százalékot tett ki.

A csökkenés ellenére mennyiégben a legnagyobb mértékben a gyomirtó szerekre volt szükség, ezek adták a teljes növényvédőszer-mennyiség 31 százalékát, az egyéb szerek 28, a rovarölők 20, a gombaölők 15, a gyűjtőcsomagok 5, a biológiai szerek pedig 1 százalékot tettek ki. Értékben vizsgálva is a gyomirtó szerek adták az éves forgalmazás legnagyobb arányát 41 százalékkal, majd a gombaölők következtek (23,5, majd a rovarölők 17 százalékkal.

A külkereskedelmi forgalom alapján 2022-ben a növényvédő szerek importált mennyisége 10,9, míg az exporté 22,2 százalékkal nőtt 2021-hez képest. A vizsgált évben 77,1 ezer tonna növényvédő szert hoztak be az országba 197,7 milliárd forint értékben. Magyarország a 2012 óta megfigyelt időszakban több növényvédő szert importált, mint exportált, és

a tavalyi volt az első olyan év az elmúlt egy évtizedben, amikor a hazai export mind mennyiségben, mind értékben meghaladta az importot.

Az export értéke 376,1 milliárd forint volt, ami 44,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitt mennyiség 81,9 ezer tonnát tett ki, amely az import mennyiségénél 6,2 százalékkal volt nagyobb. Értékben az exportforgalom 90 százalékkal haladta meg az importét.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink