Műtrágyaár-csökkenésnek örülhetnek az amerikai gazdálkodók

A karbamid ára ebben januárban csökkent, úgy látszik a piac alkalmazkodik a telt raktárakról szóló jelentésekhez, jelezve, hogy a várt hiány nem fog bekövetkezni.

Csökkennek a műtrágyák nagykereskedelmi árai az Egyesült Államokban, és ez az élelmiszerköltségek enyhülését és a tavaszi ültetésre készülő gazdálkodók enyhülését jelezheti – írta a Bloomberg alapján a Farm Progress.

A Cornbelt karbamid ára 8,2 százalékkal csökkent pénteken, így október óta a legalacsonyabb volt az ára a Bloomberg Green Markets szerint. Az árak ebben a hónapban minden héten csökkentek, ahogy a piac alkalmazkodik a friss raktárakról szóló jelentésekhez, jelezve, hogy

az idei évben várt tápanyaghiány előrelátghatólag mégsem fog bekövetkezni.

A kiskereskedelmi árak még mindig sztratoszférikus szinten vannak, de ez hamarosan megfordulhat – mondta Alexis Maxwell, a Green Markets elemzője. „Az amerikai kiskereskedelmi karbamid árak szilárdak, mivel a nagykereskedők rendszerükben magasabb költségű készlettel rendelkeznek” – mondta Maxwell. „Mivel a készletet olcsóbb karbamidra cserélik, arra számítok, hogy a megtakarításokat a tavaszi telepítések előtt és az első negyedévben továbbadják a gazdáknak.”

A műtrágyák árai az elmúlt néhány hónapban ismételt rekordokig emelkedtek, amit a visszaesések, köztük az európai energiahiány, a váratlan üzembezárások és a főbb beszállítók exportjának leállása okoztak. A növekedés aggodalmat keltett a további élelmiszerinfláció kilátásaival kapcsolatban egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók már most is többet fizetnek olyan alapvető élelmiszerekért, mint a gabonafélék és a kávé.

Maxwell szerint a karbamid a januári csökkenés ellenére továbbra is jelentős költséget jelent a gazdálkodóknak, hiszen még mindig a tavalyi hasonló időszakban mért árak közel kétszeresét teszik ki.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink