Karbonsemlegességi célok az Axiálnál

Forrás: Axiál
A bajai Axiál Kft. a magyar mezőgazdasági cégek közül elsőként nyilvánította ki karbonsemlegességi céljait.

Az Európai Unió a Fit For 55 klímavédelmi javaslatcsomag alapján a nettó üvegházhatású gázkibocsátás 1990-es években mért értékének 55 százalékos csökkentését tűzte ki célul 2030-ig. Ezen cél elérését az Axiál Kft. is fontosnak tartja – írja közleményében a társaság.

„Büszkén jelezzük, hogy a magyar mezőgazdasági cégek közt elsőként, az Ouroffset és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány közreműködésével, valamint több szakértő bevonásával elindultunk a karbonsemlegessé válás útján. Ennek jelentősége hatalmas mind gyakorlati, mind példamutatási szempontból, és jövőnk biztosítása terén is” – nyilatkozta Polyák Tamás, az Axiál Kft. minőségirányítási igazgatója.

Az AXIÁL Kft. karbonlábnyomának, valamint üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését elsősorban saját karbonkreditet létrehozó projektekből szeretné ellensúlyozni. Első lépésként a 2021-ben kibocsátott AXIÁL 2030 kötvény és a nagy látogatottsági számokkal rendelkező weboldala semlegesítését tűzte ki célul. Ehhez nem vásárolt, hanem önállóan megvalósított napelem kiserőműve segítségével megtermelt karbonkreditjeit használta fel.

Ezen felül tovább szeretné csökkenteni a központi és a vidéki telephelyek energiafelhasználását, valamint károsanyag-kibocsátását. Ennek elérése érdekében telephelyein újabb napelem kiserőművek működésbe állítását tervezi, továbbá ahol szükséges és lehetséges, az épületek korszerűsítését, és szigetelését is tervezi. Az új projekteknél minden esetben megvizsgálja és alkalmazza a lehető legmodernebb technológiákat és technikákat, amelyekkel a karbonlábnyomának további csökkentése a cél.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink