Jól húzott tavaly a mezőgéppiac – nehéz lesz az ismétlés

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Tovább bővült tavaly a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma, az idei teljesítményt ugyanakkor visszavethetik a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek.

A 2020-as mezőgazdasági gépértékesítési rekord után, a 2021-es év számos kihívása (áremelkedés, árfolyamváltozás hatása, beszállítói láncok akadozása) ellenére a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom tovább bővült – írja piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az éven belüli dinamikáról a kutatók megállapították, hogy a biztatóan indult a 2021. év, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, a Növekedési Hitelprogram (NHP) is kifutott. Az év végén azonban az eddiginél is jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán, így 2021-ben a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 305 milliárd forintot.

Számos pályázati forrás támogatja a gépbeszerzéseket, és az NHP-program lezárulását követően 2021. szeptemberben új támogatott hitel- és lízingkonstrukciók jelentek meg, de kedvező beruházási környezetet teremtettek a kialakult terményárak is. A szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek viszont árnyalhatják a jövőképet.

Az alkatrészek és az új gépek beszerzési ideje lényegesen hosszabb, új gépek esetében akár 12 hónapra is elhúzódhat, így bizonyos gépek beszerzésénél a gyártók szállítási képessége jelentheti a jövőben a korlátot.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 233 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket gépparkjuk megújítására. Ez a forgalom a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók 72 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 14 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Az alkatrészértékesítés 56 százaléka a második és a harmadik negyedévre esett.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdaságigép- és eszközértékesítések 69 százalékát 10 cég bonyolította le 2021-ben, hasonlóan az egy évvel korábbi eredményhez, míg a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgépeladás 53 százalékát adta 2021-ben és az azt megelőző évben is.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 34, a gabonakombájnok pedig 11 százalékos részarányt képviseltek.

Az önjáró rakodók értékesítése 17 százalékkal nőtt 2021-ben a bázisidőszakhoz képest, ami 641 rakodógép eladását jelentette.

A gabonakombájn-piac bővült, 2021-ben 252 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020-ban 242 kelt el. Az eladások 26,3 milliárd forint összértéke 4 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat. Típusmegoszlás szerint 147 szalmarázó ládás, 105 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt. A kombájnokhoz a tavalyinál 7, illetve 29 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (6007) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből az előző évihez képest 17 százalékkal nőtt az értékesítés 2021-ben. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 17, a tárcsás talajművelőkből 4, a sorközművelő kultivátorokból 71 százalékkal nőtt a kereslet.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és 11 önjáró gyümölcsbetakarítót is üzembe állítottak. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 14, vetőgépekből 22 százalékkal volt nagyobb az eladás, mint egy évvel korábban. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (977 darab) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (514 darab), 18 százalékkal többet, mint 2020-ban. A sorvetőgépekből 33 százalékkal többet adtak el tavaly, mint a bázisidőszakban. A növényvédő gépek iránti kereslet 7 százalékkal haladta meg a 2020. évi értékesítést.

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 9,7 milliárd forint nagyságrendben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket 2021-ben, míg 2020-ban 5,8 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 9 százalékkal bővült. pótkocsikból az előző évi szinten alakult az értékesítés, 1027 darabot adtak el 2021-ben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink