Rövid távú kilátások az EU gabona és olajos magvak piacán

Tekintve a hazai szántóföldi növénytermesztés előtt tornyosuló kihívásokat, nagyon nem mindegy, hogy a kontinens milyen képet mutat e téren. Tudjuk, hogy nem csak nálunk változott meg a klíma, de azt is, hogy a világon nálunk emelkedik leggyorsabban az átlaghőmérséklet. A lépéskényszer tehát nálunk a legsürgetőbb. Az ezzel kapcsolatos gazdálkodói döntésekhez a piaci helyzet ismeret elengedhetetlen. Lássuk, mit tart az EU szakmai műhelye a gabonafélék és olajos magvak rövid kilátásairól.

Tíz éves mélypont

A minap megjelent elemzés szerint az EU gabonatermelése az elmúlt tíz év legalacsonyabbja, és az EU olajosmag-termelése is csökken. A 2024/25-ös uniós gabonatermelés becsült mennyisége 260,9 millió tonna, ami mintegy 7 százalékkal alacsonyabb az 5 éves átlagnál, és 3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

Az EU gabonatermelése az elmúlt évtizedben a legalacsonyabb a hozamok és minőségét befolyásoló kedvezőtlen időjárási viszonyok, valamint részben a terület csökkenése miatt (4%-kal az 5 éves átlag alatt). A lágy búza és a kukorica a leginkább érintett, míg a zab, az árpa és a durumbúza termelése nő. A csökkenő belső termelés alacsonyabb uniós gabonaexportot eredményezhet.

Az uniós gabonaexport 13 százalékkal marad el az 5 éves átlagtól, míg az import 7,5 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. Az állati takarmány iránti belföldi kereslet továbbra is stabil, és az uniós állattenyésztők számára bőséges takarmánybúza áll rendelkezésre.

Az EU olajosmag-termelése 2024/25-ben várhatóan 29,7 millió tonna lesz (-8% az előző évhez képest), a repcetermő terület csökkenése és a napraforgómagot érintő kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Ezzel szemben a szójababtermesztés növekszik, ami a megművelt terület növekedését tükrözi (+11% az előző évhez képest). Az EU olajos magvak kereskedelmének mérlege továbbra is negatív, míg az olajos magvakból származó uniós behozatal éves szinten -5 százalék. A fehérjenövények termelése 12,6 százalékkal nő az előző évhez képest, a szántóföldi borsó és a lóbab miatt.

Az EU növényi olajfogyasztása folyamatosan csökkenő tendenciát követ (14%-kal az 5 éves átlag alatt), mivel a pálmaolaj felhasználása továbbra is csökkenő tendenciát mutat, az import csökken, miközben az export stabil marad.

Hajráznak az ukránok

Szaktárcájuk hétfői közleménye szerint, Ukrajna október 21-ig 74 százalékkal több búzát exportált, mint az előző gazdasági évben. Ez 7,23 millió tonna volt, amihez 1,67 millió tonna árpa és 3,84 millió tonna kukorica (+13,3%) is csatlakozott. Eközben az oroszok az utóbbi napokban fokozták Odessza bombázását. Október 20-án este robbanások hallatszottak Odesszában, ami tüzet okozott többek között a kikötő területén is. Ennek ellenére a szállítási és biztosítási költségek nem ugrottak meg. Nem úgy, mint egy hete, amikor a Csornomorszk és Juzsnoje kikötői infrastruktúrája elleni legutóbbi orosz támadások jelentősen csökkentették a kereskedők optimizmusát. A kukorica volt a leginkább érintett, amelynek ára a hét folyamán 210 dollár/tonnáról 200-203/tonnára csökkent a kikötőben.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink