Pusztul a termőföld: regionális összefogás született a talajmegújító gazdálkodás elterjesztésére

Magyarországon mindössze ötezer hektáron alkalmazzák egyelőre a talajmegújító gazdálkodást, miközben a tanulmányok szerint a nagyobb odafigyelés sokkal jobb eredményt is hozhat. A talajmegújító gazdálkodás bevezetésének ötödik évében már 50-60 százalékkal nőhet a farmok jövedelmezősége.

Magyarországon a szántóföldi termőterület 4 173 000 hektár, azonban egyelőre csupán 5000 hektáron alkalmazzák a talajmegújító gazdálkodást. Miközben az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában a termőterületek 50-60 százalékán folyik már úgynevezett no-till gazdálkodás, az európai termőterületeknek csak alig több mint 1 százalékán alkalmazzák ezt a technológiát – mutattak rá az előadók a témában tartott kétnapos jakabszállási konferencián.

„A talajállapot javítása és a vízmegtartó képesség növelése a kormány kiemelt szakpolitikai célja. Mindezt az új Közös Agrárpolitika ráadásul 2023-tól minden korábbinál több eszközzel támogatja” – közölte az eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy a termelők elkötelezettségének megfelelően vagyis az önkéntesen vállalt gyakorlatokra (AÖP), a nem termelő beruházásokra (például az erózióvédelmi elemek) vagy éppen innovációs együttműködések kialakítására is lehet forrást igényelni.

Az elmúlt évtizedekben alkalmazott nagyipari gazdálkodással járó munkagéphasználat, a növényvédő szerek és a műtrágya alkalmazása, illetve a nagy teljesítményű hibrid vetőmagok elterjedése során Magyarországon sem fordítottak kellő figyelmet a talajok teherbíró képessgére és állapotára. Ez pedig minőségi és mennyiségi talajpusztulást eredményezett. Ennek következtében Magyarország termőterületeinek talaja 90 százalékban leromlott állapotú. A talajegészség alapvető hatással van az előállított élelmiszerek beltartalmi értékére, az ebből adódó nem megfelelő táplálkozás pedig társadalmi szinten az életminőség romlásához vezethet.

A Talajmegújító Gazdák Egyesülete által szervezett regionális konferencián a közép-európai régió gazdái találkoztak és cseréltek tapasztalatot Jakabszálláson. Öt ország – Csehország, Szlovákia, Szerbia, Ausztria és Németország – hasonló szervezete is képviseltette magát az eseményen. A termőföld véges erőforrás és ezt ma nem fenntartható módon használjuk. Célunk, hogy saját tapasztalatainkat minél több gazdához eljuttassuk, bátorítsuk, támogassuk őket a talajmegújító gazdálkodásra történő átállásban – nyilatkozta Szabó Attila, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének elnöke.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink