Honorálták termőtalajaink védelmét

Ünnepélyes keretek között átadták a Kwizda Nova Agricultura díjakat. Az első nyilvános és hárommillió forint összdíjazású pályázat fókuszában termőtalajaink megóvása, illetve azok hasznos lakói, a földigiliszták nélkülözhetetlen munkája és pótolhatatlan szerepe állt.

Az új fenntarthatósági díjat a fenntartható mezőgazdaság megteremtése jegyében hívta életre idén a Kwizda Agro Hungary. A cég ezzel is rá kívánja irányítani a figyelmet az aktuális mezőgazdasági és talajökológiai kihívásokra, a talajélet fontosságára. Az első, 2023-as pályázat fókuszában – meghirdetésekor – termőtalajaink igen fontos lakói, a földigiliszták álltak, amelyek nélkül drasztikusan megváltozna a növénytermesztés, hiszen áldásos munkájuknak köszönhetően növekszik a talajok szervesanyag-tartalma, javul azok szerkezete, végső soron tehát növekszik a termékenységük.

Mivel rengeteg olyan érdekes és releváns témafelvetés érkezett, amely tágabb kontextusba helyezte ezt a talajökológiai problémát, ezért a földigiliszták élőhelyének – a termőtalajoknak a megóvására, a talajvédelemre bővítették ki a témakiírást a szervezők, ennek megfelelően pedig a leadási határidőt is meghosszabbították.

A Kwizda Agro Hungary Innovációs, Edukációs és Tegyünk együtt! kategóriákban várta a termőtalajaink védelmére, fejlesztésére irányuló pályamunkákat – szakmai anyagokat, tanulmányokat, kutatásokat, oktatóanyagokat, vagy edukatív, akár multimédiás tartalmakat.

A pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el dr. Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató elnöklete alatt, tagja volt Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs, kertészmérnök és blogger, valamint Czinege Erik, a Kwizda innovációs menedzsere.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy nagyon sok színvonalas pályaművet küldtek be mindhárom kategóriában. A legfiatalabb pályázónk mindössze 16, a legidősebb pedig 67 éves, míg a legnépszerűbb kategóriának – amelyben a legtöbb pályázat versenyzett – a Tegyünk Együtt! bizonyult” – mondta el Czinege Erik, a Kwizda innovációs menedzsere.

A kategóriadíjak mellett több különdíj is gazdára talált a Nova Agricultura pályázaton. A rendkívüli érdeklődésre és a számos magas színvonalú pályaműre való tekintettel a Kwizda Agro Hungary 150.000 forintról 400.000 forintra emelte az Altair és a Belem különdíjak összegét.

A legjobbnak ítélt pályamunkák készítői összesen hárommillió forint értékű díjazásban részesültek az ünnepélyes díjátadón. „A továbbiakban is kapcsolatban kívánunk maradni a díjazottakkal, hiszen születtek olyan értékes pályamunkák, amelyeknek tudásanyagát és megoldási javaslatait érdemes tettekre váltani. Szeretnénk szakmai segítséget nyújtani egyes ötletek megvalósításához. Egyúttal szeretnénk a jövőben is meghirdetni a Nova Agricultura díjat. Hagyományteremtő szándékkal hívtuk ugyanis életre, mert hisszük, hogy társadalmi felelősségvállalásunk és humanitárius kötelességünk is, hogy olyan megoldásokat kutassunk és karoljunk fel, majd fejlesszünk és ismertessünk meg a gazdatársadalommal, amelyek révén kisebb mértékűre csökkenthető a környezeti terhelés, így járulhatunk hozzá a fenntartható fejlődés megteremtéséhez. Azt is különösen fontosnak tartjuk, hogy a szakmabeliek mellett a nagyközönség is betekintést nyerhessen az agráriumba, hiszen annak helyzete mindenkit érint„ – hangsúlyozta Czinege Erik.

A Nova Agricultura díj kategóriái és díjazottjai:

Innováció kategória – Selmeczi Dóra Sára

„A földigiliszták és az élő talaj megőrzésének fenntartható technológiái” című pályaműve – 1.000.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült

Edukáció kategória – Szolnoki Lea Anna

„VermiTerra” című pályaműve – 500.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült

Tegyünk együtt! kategória – Rusz-Ajtony Eszter

„Kertkalandok – Játék és szemléletformáló gyerekfoglalkozások” című pályaműve – 300.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült

Agrofórum Média különdíj – Érdi Tamás

„Földigiliszták szerepe a szarvasgomba termesztésben” című pályaműve – Médiamegjelenési lehetőség az Agrofórum print és online magazinban (Innováció kategória)

Altair különdíj – Pásztor Patrik

„A COMPASTOR vermikomposztálási technológia részletes leírása, és a giliszták tenyésztése és szaporítása” című pályaműve – 400.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült (Innováció kategória)

Belem különdíj – Bátori Levente

„A földigiliszták szerepe a talajdegradáció csökkenésében” című pályaműve – 400.000 Ft értékű ösztöndíjban részesült (Edukáció kategória)

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink