Új módszer a fenntartható talajművelésre

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap
A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki a szegedi Karotin Kft.

Világszerte jelentős problémát jelent a talajpusztulás, a Föld talajának mintegy fele degradálódott az elmúlt 150 évben, az európai talajok 60-70 százaléka leromlott állapotú – fejtette ki at uniós támogatással induló, 545 millió forintos költségvetésű K+F projektet bemutató szerdai rendezvényen Czakó Iván, a cég vezető kutatója. Az új közös agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést, a talaj regenerációjának elősegítését, és erre sarkallja a termelőket az inputanyagok rendkívüli áremelkedése is.

A 2025 tavaszáig tartó, 309 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja a talajegészség javítása, a degradálódás visszafordítása, a fenntartható talajgazdálkodás, a talajvédelem elősegítése. Ennek érdekében

a fenntartható talajművelést segítő döntéstámogató szaktanácsadási rendszert alakítanak ki, amely modern, gépi tanulást alkalmazó algoritmusokon alapul.

A megoldás nagy méretű, országos lefedettségű alapadatbázist használ, amelyet a Magyarországon előforduló különböző talajtípusok széles körű, különböző művelés és mikroklimatikus viszonyok melletti vizsgálatával alakítanak ki. A talaj kémiai, fizikai, biológiai és művelési jellemzőit saját területeken és mintafarmokon a precíziós gazdálkodás eszközparkjára is építő helyszíni méréssekkel és távérzékelési módszerekkel rögzítik. Több éven át nagyparcellás és egész táblás kísérleteket végeznek, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig az adatbázis bővülésével az előrejelzések minősége folyamatosan javul, majd egyre komplexebb és megbízhatóbb szaktanácsokkal képes ellátni a termelőket.

Vizsgálják DNS-szekvenálással a talajlakó kolóniák mikrobioloógiai jellemzőit is, így a szaktanácsadási rendszerekből eddig lényegében kimaradó, célzott mikrobiológiai készítmény-tanácsadásra is lehetőség nyílik. A talaj komplex állapotára, egészségére utaló új mutatók alapján a helyes és fenntartható talajművelési megoldásokat, baktériumtrágyázást, takarónövény-fajta és -keverék felhasználást is képesek majd javasolni.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mára Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált, emellett előállít kukorica- és tüzelésre használt agripelletet is. A hatvan dolgozót foglalkoztató vállalkozás mintegy 3000 hektár bérelt területen gazdálkodik, ennek mintegy felén lucernát, a másik részén szántóföldi növényeket termesztenek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink