Őstermelőnek lenni egyre jobb

Forrás: Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette
Idén több változás is történt az őstermelői szabályokban: már 10 millió forintig él az adómentesség és a klasszikus őstermelői igazolvány helyett is új rendszer működik. Az őstermelői státusz legfontosabb jellemzőiről olvashatunk.

Januártól 10 millió forint éves bevételig adómentesek az őstermelők, a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány pedig megszűnt. Olvasói nagy érdeklődése kapcsán számolt be a TEOL az őstermelői státusz kiváltásának, a jogosultság megállapításának, illetve a tevékenység végzésének körülményeiről.

Magyarországon jelenleg mintegy 340 ezer bejelentett őstermelő gazdálkodik. Az őstermelői kör bővítése pedig kiváltképp a hátrányos helyzetű térségekben létfontosságú, hiszen e területeken sokszor ez az egyetlen lehetséges bevételi forrás.

Ki lehet őstermelő?

A mezőgazdasági őstermelőről és az őstermelők családi gazdaságáról rendelkező törvény kimondja, hogy őstermelő 16. életévét betöltött magánszemély lehet, aki saját gazdaságában, meghatározott tevékenységi körben termékeket állít elő. Saját, legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföldjén gazdálkodik. Adómentes bevétele pedig az éves minimálbér ötszörösére emelkedett idén januártól.

Az őstermelői státusz kiváltásához szükséges:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya
  • őstermelői igazolvány kiváltásához adószám
  • Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben tárolt ügyfél-azonosító
  • agrárkamarai nyilvántartási szám
  • családi gazdálkodóként való nyilvántartásba vételről szóló határozat száma
  • élelmiszer-nyilvántartásba vételről szóló határozat száma
  • élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott azonosítószám
  • az igazolvány igényléséhez a saját gazdaságra és a termelésre vonatkozó adatok

Megszűnt az őstermelői igazolvány, csökkent az adóteher

Az adminisztratív feladatokkal kapcsolatban több változás is történt. Amellett, hogy idén már a korábbi 8 millió forint helyett közel 10 millió forintra nőtt az őstermelői éves adómentes jövedelem mértéke, megszűnt a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány 2021. január 1-től. Az őstermelők lekérdezése immár ebből a közhiteles rendszerből történik, ahol minden nyilvános adat elérhető.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink