Minimálbér: így változik az őstermelők adózása

A minimálbér 200 ezer forintra való megemelése a hatályos jogszabályok alapján a változásokat hoz a mezőgazdasági őstermelők adózása vonatkozásában is.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján:

  • A mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői tevékenységéből származó – függetlenül attól, hogy a jövedelmét milyen módszerrel állapítja meg – bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét.
  • Az éves minimálbér ötszörösének megfelelő éves bevétel átalányadózás esetén mentesül az adófizetési kötelezettség alól.
  • Az éves minimálbér ötszöröse és tízszerese közötti éves bevételrész után pedig alkalmazhatóak az átalányadózásra vonatkozó kedvező szabályok.
  • Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági őstermelő az átalányadózást csak akkor alkalmazhatja, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg.

Fentiek értelmében a 2022. január 1-től életbe lépő bruttó 200 ezer forintos minimálbért alapul véve a mezőgazdasági őstermelők adózása az alábbiak szerint fog alakulni:

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása az őstermelőknek nyújtott adózást többszörözi azzal, hogy az átalányadózás felső értékhatára nem haladhatja meg a 4 főre számított átalányadózás értékhatárát, ami a 2022-ben bevezetésre kerülő minimálbér alapján 96 millió forint.

Forrás: NAK

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink