Zuhannak a gabonaárak: egyszerre itt az olcsó búza és a pénzügyi válság

Meredeken esnek a gabonaárak, a búza ára körülbelül 20 euróval 253,50 euróra csökkent tonnánként mindössze négy kereskedési nap alatt. Ezek a legalacsonyabb árak 2021 szeptembere óta, azaz körülbelül 19 hónapja. A kukorica ára 16 euróval 250 euróra esett tonnánként.

Az Agrarheute szakportál cikke szerint, a gabonapiacok lefelé tartó spirálban vannak. A portál idézi az Agritel elemzőit, akik úgy vélték, a fekete-tengerről érkező jelentős export, valamint a gabona- és árupiaci nagy pénzügyi alapok eladásai a törékeny világgazdasági környezetben továbbra is nehezíti a gabonapiacon kereskedők helyzetét. Az Ukrajnából érkező áruk áramlása ugyanis a jelentős logisztikai nehézségek ellenére is nagyon kiterjedt. Ennek eredményeként a búza ára Európában visszatért a háború előtti szintre.

Ukrajna mezőgazdasági minisztere szerint a 2023-as új búzatermést jelenleg 16,6 millió tonnára becsülik, szemben a 2022-es 20,5 millió tonnával. Az új 2023-as kukoricatermés Ukrajna 21,7 millió tonnára számít a tavalyi 25,6 millióval szemben. A repce termelése várhatóan 3,8 millió tonnára emelkedik a 3,7 millió tonnával szemben.

A fekete-tengeri kikötőkből ingyenesen szállított, 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza ára 13 dollárral 277 dollárra (tonnánként 256 euróra) csökkent a múlt héten – közölte az ICAR mezőgazdasági tanácsadó cég a Reuters hírügynökséggel . A Sovceon elemzői becslése szerint Oroszország búzaexportja márciusban elérheti a 4,2 millió tonnát, szemben a tavalyi 2,1 millió tonnával.

Közel húszmillió tonnával is csökkenhet az orosz búzatermés
A tavalyinál jóval kisebb lehet az idei búzatermés Oroszországban – közölte jelentésében a SovEcon, a mezőgazdasági piacok tanulmányozására szakosodott orosz gazdaságkutató cég.

Az Európai Bizottság szerint a júliusban indult 2022/23-as szezonban az Európai Unió lágybúza- exportja március 19-re elérte a 22,13 millió tonnát, ami közel 8%-os növekedést jelent a 2021/22 azonos heti 20,52 millió tonnához képest.

Szakadékban a repceolaj ára

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink