Új rekordokat dönt, de még nem érte el a csúcsát a búza ára

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Rekordmagas árak, csökkentett termésbecslések és fokozott kereslet jellemzi a búza világpiacát. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője cikkében végig veszi a búza árát meghatározó tényezőket.

Nincs megállás. Tovább szárnyal a búza ára a nemzetközi piacokon. Pénteken – decemberi határidőre – a búzával ismét rekordszinten (299,75 euró/tonna) kereskedtek az európai határidős piacon. A következő, 2022. márciusi dátumot 297 eurón jegyezték. De mi van a hangulat fokozódása mögött (már megint)?

A búza legközelebbi határidőre szóló tőzsdei ára Chicagóban, USc/véka

Forrás: ft.com

Napközben átlépte az ár a 300 eurós határt is, de végül alatta zárt. Az egész múlt hétre jellemző emelkedés mögött egyaránt felfedezhetünk keresleti és kínálati mozgatórugókat.

Az egy évvel korábbi szinthez képest ez 44 százalékos emelkedés.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) árfigyelő rendszere szerint a párizsi tőzsdén 108 ezer forint volt a tonnánkénti ár november 21-én.

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Annak érdekében, hogy kilátásokat tudjunk megfogalmazni, nézzünk néhány aktuális ármozgató hírt az agrarheute.com összeállítása alapján!

  • A helyzet különlegességét jelzi, hogy a magas árak ellenére fokozott a kereslet a piacokon, ami azt jelzi, hogy a vevők további áremelkedésekre számítanak.
  • Az év végéhez közeledve számos importőr (például Algéria, Egyiptom, Törökország) írt ki jelentős tételű pályázatot.
  • A kínálati oldalon a heves esőzések okoztak súlyos károkat Ausztráliában, éppen betakarítás idején. Emellett a korábbi árvizek szállítási nehézségeket okoztak Kanadában, míg az USA-ban és a Fekete-tenger térségében a rendkívül száraz viszonyok egyre több kétséget ébresztenek a következő évi jó búzaterméssel kapcsolatban.
  • A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a múlt héten ismét csökkentette a 2021/22-es globális búzatermelésre vonatkozó előrejelzését. Az IGC a világ 2021/22-es búzatermésének előrejelzését 3,4 millió tonnával 777,4 millió tonnára csökkentette az októberi becslésekhez képest. Ennek egyik oka az iráni betakarítási kilátások romlása volt. Ott a búzatermést 11,5 millió tonnára csökkentették, szemben a korábbi 14 millió tonnás becsléssel. Az elmúlt 50 év legsúlyosabb aszályát szenvedte el az ország a 2021-es vegetációs időszakban. Az EU esetében a termésmennyiség előrejelzését 138,5 millió tonnáról 138 millió tonnára, Kazahsztánra vonatkozóan pedig 12,5 millió tonnáról 12 millió tonnára csökkentették. Az októberi jelentéshez képest a világ búzatartalékának becsült mennyisége is 1,7 millió tonnával csökkent, 276-ról 274,3 millió tonnára.
  • Az algériai búzatermés mostanra 3 millió tonnára csökkent, szemben a korábbi 3,5 millió tonnával és az előző szezonban 3,8 millió tonnával.
  • Az orosz exportadóval kapcsolatos bejelentés szintén lökött felfelé az árakon. Az oroszok kvóta bevezetését tervezik a jövő év első felére a gabonakivitelre, miközben az exportvámot az árak függvényében változtatják. Jelenleg tonnánként 77,70 amerikai dollár exportadó van hatályban.
  • Eközben Algéria enyhítette a búzaimportra vonatkozó előírásokat, hogy jobban megnyíljon a fekete-tengeri beszállítók, Oroszország és Ukrajna felé. A Fekete-tengeri búza egyre inkább kiszorítja az EU-t erről a piacról.

Összességében úgy tűnik, nem érte még el csúcsát a búzaár. Bár ellátási gondok térségünkben nincsenek, az árak e héten várhatóan tovább emelkednek.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink