Több mint 3700 hektár új öntözhető terület lesz Csongrád megyében

Az évi 17 milliárd forintos öntözésfejlesztési támogatás eredményeként Csongrád megyében növekszik az öntözhető terület nagysága.

Az elmúlt tíz évben jelentős előrelépést sikerült elérni a hatékonyság javításában, a magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161 százalékkal bővült – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az Előzzük meg az elsivatagosodást a Homokhátságon című konferencián. Tavaly újabb rekordot elérve a mezőgazdaság kibocsátása meghaladta a 3300 milliárd forintot. Az élelmiszeripar összes értékesítése megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal, az exportértékesítés csaknem 190 százalékkal növekedett.

A fejlődéshez szükség volt a gazdálkodók támogatására is. Csak a közvetlen támogatások keretében évente több mint 435 milliárd forintnyi kifizetésben részesülnek a termelők. A jelenlegi, 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt 4265 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre.

Az elmúlt években hozott kormányzati intézkedések közül az államtitkár kiemelte a gazdálkodók, agrárvállalkozások, a családi vállalkozók mérettől független támogatását, az osztatlan közös földtulajdon rendezését, a generációváltás elősegítését. Emellett a hazai termékek vásárlását ösztönző kampányokkal is az agrárium jövedelemtermelő képességét szeretnék emelni – jelezte.

Az 1970-es évek közepén 320-350 ezer hektár öntözhető terület volt Magyarországon, jelenleg ez mintegy 120 ezer hektár – mondta Farkas Sándor. Hosszú évtizedek, talán egy évszázad hiányosságait pótolja a Duna-Tisza-közének öntözésfejlesztési programja, amely részben tervezési, részben már a megvalósítási fázisban van – mondta. A kormány csökkentette az öntözés költségeit és az ahhoz kapcsolódó bürokratikus terheket, eredmény azonban csak a gazdálkodó összefogásával érhető el: a Homokhátság területén eddig 42 öntözési közösség alakult, Csongrád-Csanád megyében jelenleg 13 öntözési közösség működik.

A kormány a következő évtizedben évente 17 milliárd forintot biztosít az öntözésfejlesztéshez szükséges beruházásokra. Csongrád-Csanád megyében eddig 61 nyertes pályázat kapott 3,7 milliárd forint támogatást, amellyel újabb 3752 hektárnyi terület öntözésbe vonása valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink