Rekordtermés várható Brazíliában – hogyan reagál a gabonapiac?

Forrás: Getty Images
Nem csodálkozhatunk az erőteljes világpiaci árkorrekción, hiszen lassan minden nagy gabonatermő régió megdönti rekordját. A legújabban Braziliából érkező hírek hátterét és hatását mutatja be cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Kína és Oroszország után itt megjött a brazil gabonatermésről szóló szóló jelentés: az USDA a 2022/23-as gazdasági évben 9,6 millió tonnás búza- és 125,5 millió tonnás kukoricatermésre számít a dél-amerikai országan. Ehhez persze mindig hozzá kell tenni, hogy ha az időjárási körülmények nem romlanak jelentősen.

A brazilok gabonapiaci sikere tudatos fejlesztés következménye. A meglévő mezőgazdasági termelési rendszerek modernizálása, a búza vetésforgóba való beépítése, a hagyományosan télen tétlen területek jobb kihasználása, valamint a technológiákba történő befektetések tették lehetővé a gyors fejlődést. Ha Brazíliában továbbra is évi 10 százalékkal nő a búzatermelés, akkor 2030-ra elérheti a 20 millió tonnát. Így a 12–14 millió tonnára becsült belföldi fogyasztás mellett Brazília búzaimportőrből búzaexportőrévé válna.

Dinamikusan bővülő brazil búzatermés, millió tonna


Forrás: USDA

Brazília jelenleg a tizedik legnagyobb búzaimportőr a világon, importjának több mint 90 százaléka adómentesen érkezik Mercosur szomszédaiból, Argentínából, Uruguayból és Paraguayból. A 2022–2023-as időszakban a behozatalt 5,6 millió tonnára, az exportot 3,5 millió tonnára becsülik.

Brazília búzamérlege, ezer tonna


Forrás: USDA

A brazil búza csaknem 90 százalékát a délen, Paraná és Rio Grande do Sul államokban vetik. Régiótól függően, az ország a búza nagy részét április és szeptember között veti el. Így kilógnak az októbertől szeptemberig tartó gazdasági évből.

Brazília kukoricával beültetett területe a becslések szerint 22,5 millió hektár, ami 3,7 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest. Az exportot 46,5 millió tonnára becsülik. Ez annak fényében is kimagasló, hogy a 2021-es 20,6 millió tonna után 2022-ben 44,7 millió tonnára nőtt a brazilok kukoricaexportja. A legnagyobb kukoricapiacaik Irán, Spanyolország, Japán, Egyiptom. Kína novemberben kezdte meg a brazil kukorica importját, és már a 11. legnagyobb importőr. Egyes elemzők úgy vélik, hogy Kína 2023-ban 18 millió tonna kukoricát is importálhat Brazíliából.

Brazília kukoricamérlege, ezer tonna


Forrás: USDA

Az új elnök hivatalba lépésével új időszámítás kezdődött a brazil erdőírtások területén. Elődje szélsőségesen környezetvédelem-ellenes álláspontja után, Luiz Inacio Lula da Silva máris elkezdte harcát az illegális fakivágásokkal szemben. Brazíliának jelenlegi területén is jelentős hatékonysági tartaléka van. Kibocsátásának növekedése az elkövetkező években sem fog lassulni.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink