Nyakunkon maradhat a kukorica

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap
Hiába lett alacsony a hazai kukoricatermés, mivel a magyar árak magasabbak a világpiacinál, könnyen előfordulhat, hogy a közel kétmillió tonnás exportárualap fele bent ragadhat az országban.

Az elmúlt időszakban rendkívül hektikus kukoricapiacon az utóbbi másfél hónapban a konszolidáció jegyei látszanak, a termés ugyanis – bár a 6,2 millió tonna elmarad a szokásos mennyiségtől – jobb, mint amit nyár végén vártak – mondta az AGOmashEXPO-n tartott kerekasztal-beszélgetésen Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. Beindult az import is, szerinte minimum 400 ezer tonna bejöhet az országba. Eközben körülbelül 1,5 millió tonnányi az exportárualap, ami viszont a magas árak miatt nem nagyon mozdult eddig. Ennek alátámasztásául az októberi adatokat idézte, amelyek szerint tavaly csupán 80 ezer, egy évvel korábban viszont 300 ezer tonna kukoricát szállítottak ki Magyarországról. A magyar kukorica ára a nemzetközi árak fölött van, így a gyenge exportteljesítmény még az idei első negyedévre is igaz lehet, ami azt jelenti, hogy az import miatt 1,9 millió tonnára duzzadt exportárualap fele az országban maradhat – mondta. Ezért – ha a világban nem történik valami extrém dolog – nem számít drágulásra a kukoricapiacon.

A Hungrana egyébként tavaly közel 1,1 millió tonna kukoricát dolgozott fel, és idén is ennyi tervez. A cégnek az alapanyag és az energia drágulása 40 milliárd forint költségnövekedést okozott, de szerencséjükre termékeik árának 20-60 százalékos emelkedése révén ezt szinte egy az egyben kompenzálni tudták – mondta.

A termés mennyisége elmarad az átlagostól, de a jelek szerint a tárolásnál ezzel a kisebb mennyiséggel is vannak problémák – mondta Párkányi Gábopr, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A határéték köröli nedvességtartalom és a relatív magas szennyezettség, valamint a tároláskor a páralecsapódások miatt könnyen előfordulhat penészedés. Az aszályos időjárásban az Aspergillus gomba jól érzi magát, az általa termelt mérgező aflatoxin pedig néhol a határérték közelében fordult elő egyes vizsgált tételekben, sőt, előfordult már, hogy emiatt vissza is fordítottak szállítmányt. Külön felhívta a figyelmet, hogy a tároláskor nagyon figyelni kell, nehogy emelkedjen az aflatoxin-szint, mert az hatalmas gazdasági károkkal járhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink