Őszi munkák: gyenge terméseredmények, növekvő búzaterület

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap
Lényegében befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák. Az őszi eredményeket negatívan befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, miközben az őszi búza vetésterülete jelentősen megemelkedett a tavalyihoz képest.

Az aszály okozta károk elsősorban a kukoricánál okoztak terméskiesést, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál, vagyis a napraforgónál és a szójánál a károk mérsékeltebbek – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A tárca adatai szerint az 1 millió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A 6 tonna/hektáros hozam

az elmúlt öt év átlagánál 26 százalékkal alacsonyabb, a betakarított mennyiség 65-70 százaléka az elmúlt évek termésének, de a hazai igények kielégítésére elegendő.

A napraforgó 2,6 tonna/hektáros hozama 5-10 százalékkal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva. Így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével. A szója 63 ezer hektáros területéről 2,6 tonna/hektár hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6 százalékkal alacsonyabb.

Az államtitkár összegzése szerint az őszi vetési munkák is befejeződtek Magyarországon. Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami körülbelül 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél, az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú. Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18 százalékkal magasabb.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink