Lassan beindul a kukoricaimport

Rekordot dönt a világ kukoricatermése, nőnek a készletek is, de az élénk kereslet folyamatosan felfelé tolja az árakat. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára Agroképnek írt cikkéből pedig az is kiderül, hogy az itthoni rossz terméskilátásokból is fakadó hazai árak hogyan teszik versenyképtelenné a magyar kukoricát a világpiacon.

Az USDA október 12-ei jelentésében, ismét fölfele korrigálta a várható globális kukoricatermést. Így a 2021/22-es szezonban újabb rekord születik a 1198 millió tonnás terméssel, ami 82 millió tonnával több, mint egy évvel korábban. A globális kukoricafelhasználás várhatóan 55 millió tonnával fog növekedni, ami a zárókészletek 301,7 millió tonnára történő növekedését eredményezi.

Ezzel szemben az árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak, amit a nagyon élénk kereslet gerjeszt. A szeptemberi jelentés óta a főbb exportőrök árajánlatai folyamatosan emelkedtek. Az argentin kukorica exportára tonnánként 17 dollárral, 247 dollárig erősödött. A brazil ajánlatok tonnánként 8 dollárral emelkedtek, 266 dollárra. Az ukrán ajánlatok viszonylag stabilak voltak az egész hónapban, csupán 4 dollárral emelkedett 269 dollárra, míg az amerikai ajánlatok tonnánként 9 dollárral, 276 dollárra emelkedtek.

Az IGC (Nemzeti Gabona Tanács) szeptember végi jelentésében, az EU kukoricatermését 68,4 millió tonnára becsüli. A tavalyinál jobb termést várnak Franciaországban (14 millió tonna), Romániában (13,9) és Bulgáriában (3,1). Magyarországon és Olaszországban viszont romlottak a terméskilátások.

Oroszország (15,2) és Ukrajna (38,5) is jó terméssel számol, összesen 9,3 millió tonnával több kukoricát fognak beraktározni mint tavaly.

A hazai terméskilátások nem túl jók, úgy tűnik, az IGC 6,8 millió tonnás termésről szóló várakozásai túl optimisták. Itthon az október 13-i állapot szerint, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján országosan 34 százalékon állt a betakarítás. Az országos átlaghozam pillanatnyilag 5,55 tonna/hektár. Az egy évvel korábbi eredményekkel összehasonlítva, amikor 36 százalékon állt a betakarítás és 8,308 tonna/hektár volt az átlaghozam, azt látjuk, hogy 924 ezer tonnával kevesebb kukorica van a raktárakban. A jelen állás szerint a legnagyobb hozamot Zala megyében érték el, 9,6 tonna/ hektár, míg a leggyengébbet Bács-Kiskun és Csongrád megyében (4 tonna/hektár). A betakarítás előrehaladtával enyhén nőttek a hozamok, de a piacról érkező információk szerint az eredmények várhatóan nem fognak tovább javulni. Mindez egy 5,8 millió tonnás kukoricatermést vetít előre.

Meglehetősen szűkös lesz az export árualap, igaz a kialakult árak sem támogatják az kivitelt.

Elindult a kukorica behozatala is, a Szövetség legalább fél millió tonna kukoricaimporttal számol ebben a szezonban, aminek elsődleges oka a kínálat visszatartása és a kialakult nagyon magas hazai árak.

Magyarországon, az AKI PÁIR adatai szerint, a kukorica (heti) termelői ára október elején 77 132 forint volt tonnánként, mely ár 58,7 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban, de ezen az áron nem túl sok termény cserélt gazdát.

Hosszú idő után, a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában nagy csendben, újra indult a terménykereskedés és töretlenül száguld a kukorica, nem törődve a világpiaci trendekkel. Az október 13-i tőzsdenapon, a novemberi jegyzés 96 500 forinton, a decemberi jegyzés 97 000 forinton, a 2022. márciusi jegyzés 98 500 forinton és a májusi jegyzés 99 000 forinton csúcsosodott.

Összehasonlítva a kukorica MATIF, CBOT és BÉT jegyzéseit, (forintban-napi MNB árfolyamon számolva), jól látható, hogy augusztus 30-a óta itthon a legmagasabbak a kukorica árak, ami egyértelművé teszi, hogy a magyar áru nem versenyképes az európai piacokon.

Pótsa Zsófia/Gabonaszövetség

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink