Csökkent hétfőn a búza ára a chicagói árutőzsdén

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap
Fotó: Laczkó Izabella

A befektetői nyereségek realizálása és az ukrán háborús félelmek alábbhagyása miatt zuhanhatott tegnap nagyot a búza ára a chicagói tőzsdén. Az előző napokban a búza ára meredeken emelkedett, és január 25-én elérte a kéthavi csúcsot.

A befektetők úgy vélik, kevesebb aggodalomra ad okot az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedés, ezért a piac egy kicsit csökkentette a kockázati prémiumot.

A búza ára a 2022. márciusi szállításoknál 3,17 százalékkal 7,6125 dollárra esett, szemben az előző záráskor mért 7,8625 dollárral. Az ugyanazon a napon szállított kukorica szintén 1,57 százalékkal 6,2600-ra csökkent. A szójababcserje a márciusi szállítási határidőre 1,39 százalékkal 14 9050 dollárra emelkedett.

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború veszélye a közelmúltban megrendítette a gabona világpiacait, és az Atlanti-óceán mindkét partján megemelte a búza árát.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának becslései szerint a két állam a világ búzaexportjának 29 százalékáért felelős. Ezenkívül a Fekete-tenger a világ gabonaszállításának fontos útvonala, Ukrajna pedig az árpa, a kukorica és a repce legnagyobb globális exportőre.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében.

A háború szele a búzapiacon

Január közepén újabb lendületet kapott a búzapiaci áremelkedés. A szokásos év eleji csendet a gabonapiacon az orosz és ukrán katonai konfliktus esetleges fokozódása, magyarul a háború kitörésének lehetősége törte meg – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink