Kukoricapiac: mi jön az oldalazás után?

Forrás: Getty Images
A kukoricapiacon meghatározó lett az import, ezért most különösen fontos a világpiac történéseinek követése, és megértése. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének piaci folyamatokat elemző cikke segít ebben.

Az idei kukoricaév igen sok termelő számára komoly bevételkiesést okozott. Vannak persze szép számmal olyanok is, akik – bár hozamaik elmaradtak a korábbi évekétől – sikeresként könyvelik el 2022-t is. A hatalmas szórás eredője egy nagyon alacsony termés, amely ráadásul súlyos toxin-problémával is küzd. Az energiaárak miatt megdrágult szárítást sokan kerülték el nedvesen való értékesítéssel a feldolgozók irányába, így a takarmányszükséglet hazai termésből messze nem kielégíthető. Azok a tételek pedig, amelyek nem a saját állatállomány igényeit elégítik ki, jószerivel a raktárakban várják a még jobb piaci feltételeket. De eljönnek ezek? Mikor?

Elveszettük önellátásunkat, özönlik az import, így ismét fontos lesz a nemzetközi piaci mozgások megértése, követése. Bár az őszi vetések már a hajrába fordultak, a jövő évre vonatkozó számítások sokismeretlenes kalkulációiban az ár központi szerepet tölt be. Az üzemenként már igazán más-más képet mutat, hogy likviditása megőrzése érdekében kinek mikor kell a készleteihez nyúlni, és melyik terményt adja el előbb. Amiben egy nemzetközi körképpel segíteni szeretnék, az a kukorica piaci kilátásaira vonatkozik.

Jelenlegi világpiaci trendek, számok:

  • A világ legnagyobb agrárbankjának, a holland Rabobanknak van egy globális agrárszakértői hálózata. Ennek magam is nyolc évig tagja voltam. Az Észak-amerikai elemzők a héten jöttek ki kukoricapiaci várakozásaikkal. Az előttünk álló hónapokban is ingadozásra számítanak az USA-ban, komoly irányok nélkül. Ennek hátterében a kisebb területet és hozamokat, valamint a zsugorodó készleteket lehet felfedezni. A 2022/23-as gazdasági év készleteinek felhasználási aránya már most kihívásnak tűnik, mivel „a szűkös készletek és az átlag alatti talajnedvesség potenciálisan egy újabb kihívásokkal terhelt évet vetítenek előre”. Az amerikai készlet-felhasználási arány 201/13-óta a legalacsonyabb lesz. A Rabobank azonban ehhez hozzátette, hogy a vártnál kisebb export amellett, hogy a Mississippin az alacsony vízállás miatt kevesebb a kukoricát lehet szállítani, valószínűleg megszelídíti a keresleti kilátásokat, és korlátozhatja a kukorica árának növekedését.
  • Az USDA erre az évre 1175 millió tonnás fogyasztást és 1169 millió tonnás termelést vár, ami ugye csökkenő készletszintet hoz magával, pedig az előrejelzések hónapról-hónapra csökkentik a számokat a mérleg mindkét oldalán. A Nemzetközi Gabonatanács nagyobb különbséget és nagyobb készletcsökkenést vár.
  • Az ukrán szállítási nehézségek, valamint az amerikai kínálat alacsony szintje miatt a világpiac várhatóan 4,4 százalékkal kisebb lesz a tavalyinál.
  • Az Európai Bizottság ismét 15 éves mélypontra, 53,5 millió tonnára csökkentette a 2022/23-as uniós kukoricatermelésre vonatkozó várakozásait, miután a kontinens a szezon során tomboló hőhullámokkal és szárazsággal küzdött. Az Európai Bizottság a legutóbbi csökkentést az alacsonyabb területre és a spanyol, francia és lengyel hozamok előrejelzéseire alapozta.
  • Dél-Amerikában a kukorica helyzete bonyolultabb. A brazil gazdálkodók csökkentették az első vetésű kukorica területét a több safrinha (másodvetésű) kukoricatermelés érdekében, és ez az, ahol problémák adódhatnak Brazíliában. Brazíliában a kukoricának több mint 75 százalékát safrinha termésként állítják elő a szójabab után. A Safrinha kukorica termelése mindig kockázatos. A siker nagyban azon múlik, milyen korán sikerül elvetni. Mivel az ország több részén a szójabab vetése le van maradva a sok eső miatt, a safrinha kukorica vetését is tolja a jövő év elején. Egyes nedvesebb területeken már tudjuk, hogy a safrinha kukorica egy részét a szokásosnál 30 nappal később fogják elvetik. Ebből kisebb termés lesz.
  • Bonyolult a kukorica helyzete Argentínában is. A 2022/23-as argentin kukoricát a szokásosnál lassabban vetik. A múlt hét végéig mindössze 17 százalékig jutottak el. Ez a szint egy éve 26 százalék volt, a hosszú távú átlag pedig 31 százalék. Sőt, azokon a területeken, ahol az aszály továbbra is tombol, a gazdálkodók ebben a szezonban a kukoricaterületük egy részét szójababra cserélik.
  • A teljes dél-amerikai kukoricatermelést 183,5 millió tonnára becsülik, ami 9,1 millióval vagy 5,2 százalékkal nő. De ebben még nagyon sok a bizonytalanság.

Az ukrán gazdák is aratnak. 2022. október 27-éig 7,7 millió hektárról takarítottak be gabonát és hüvelyeseket. 30,9 millió tonna gabonát csépeltek, néhány részlet:

– Búzából 4,7 millió hektárról, 4,12 tonna/hektáros hozam mellett 19,4 millió tonnát arattak;

– Árpát 1,6 millió hektáron arattak, 3,51 tonna/hektáros átlaggal, 5,6 millió tonnát;

– Zöldborsót 111,5 ezer hektárról arattak, 2,34 t/ha hozammal, 261 ezer tonnát;

– Kukoricából 832 ezer hektárnál tartanak (20 százalék), 5,37 tonna/hektáros hozam mellett.

Önök mire következtetnek mindebből?

Szerintem, a globális készletcsökkenés jövőre is folytatódik.

Az amerikai kontinens már most szűkülő kínálattal számol, és nálunk, Európában sem kétséges, hogy tovább nő az importigény.

Pedig ezek az előrejelzések szemérmesen hallgatnak a magas inputárak lehetséges következményeiről. Én komolyan számítok a spórolás miatt is fokozódó kínálat-csökkenésre. Ez pedig továbbra is magas árakat jelent. Ez a legfontosabb üzenet.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.