Évtizedes csúcson a búza ára

Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor

Miután az élelmiszerek ára évtizedes csúcsokon jár, úgy tűnik kicsi az esély arra, hogy a közeljövőben fellélegezhetünk, hiszen most a búza jegyzése érte el a vékánkénti ( (1 véka=36,35 liter) 10 dolláros árat, 2012 óta először – írja a Bloomberg. Az emelkedés oka az, hogy a forró, száraz nyár mind az észak-amerikai, mind az orosz termést negatívan befolyásolta, így a készletek a szezon végére öt éves mélypontra zuhanhatnak az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, az USDA szerint.

Noha a vörös őszi búza idei termése bőségesebb volt a többi fajtánál, a szűkösség annak az árfolyamát is hétéves csúcsra lökte pénteken. 2022 felé tekintve sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a legújabb előrejelzések a következő három hónapra is aszályt jósolnak, ami csökkentheti a nagy beruházásokat a termelők részéről. A műtrágya drágulása szintén nem kedvező előjel.

Mindez tovább növelheti az amúgy is magas élelmiszerárakat és akár a kínai állattenyésztés takarmányköltségein keresztül a húsárakra is hatással lehet. A tavaszi búza ára idén már 70 százalékos emelkedésen van túl.

Az ENSZ nyilvántartási adatai szerint a mostaninál csak a hetvenes évek közepi olajválság idején volt nehezebb élelmiszert vásárolni a nemzetközi piacon. Akkor az 1973-as olajárcsúcs gyorsan növekvő inflációt okozott a világgazdaságban, ami érintette az élelmiszerek előállítását és forgalmazását is.

Forrás: vg.hu