Munkát és tanulási lehetőséget ad a Kukorica Kör Egyesület tarnabodi projektje

A Kukorica Kör Egyesület bemutatta saját, Tarnabodon létesített „demofarmját”. A cél, hogy a bemutató farm projektbe bevont, helyi, hátrányos helyzetű emberek később saját maguk is képesek legyenek a növénytermesztésre.

„Szép példája a mezőgazdaság által nyújtott lehetőségek felismerésének a társadalmi felzárkózás területén az az 1 hektáros demofarmon megkezdett kukoricatermesztés, ami munkát, tanulási lehetőséget és – reményeik szerint – megélhetést biztosít majd” – mondta Nagy István, agrárminiszter Tarnabodon, a Kukorica Kör Egyesület rendezvényén. A tárcavezető beszédében kiemelte, hogy a KAP (Közös Agrárpolitika) stratégiai terv alapján folytatódik és kibővül a kistelepüléseken megvalósuló infrastrukturális fejlesztések támogatása. A vidéki emberek életminőségének javítása céljából például lehetőség lesz a helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, közkonyhák fejlesztésére is.

Emellett a szemléletformálást is célozza a szociális farmok létrejöttének támogatása, amelyek hátrányos helyzetű emberek bevonásával végeznek mezőgazdasági tevékenységet.

A Tarnabodon megvalósuló mezőgazdasági projektek és technológiai fejlesztések, részben a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, részben a Kukorica Kör Egyesület egyik alapítótagjának, a Glia Kft.-nek köszönhetően valósult meg és bővül újabb és újabb tevékenységekkel.

Felzárkózásról akkor beszélhetünk, ha az érintett településeken élő emberek az átlagosnál gyorsabban haladnak előre, ellenkező esetben soha nem fogják utolérni a többieket. Ebből az következik, hogy a leszakadó településekre kell odavinni a legmodernebb technológiát és a legfontosabb újításokat. A Tarnabodon bemutatott innovatív modell ezért is lehet minta a többi település számára – mondta Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos.

A Glia Kft. 2012 óta van jelen a javarészt roma lakta településen, és a Máltai Szeretetszolgálattal közösen mára több nagy jelentőségű fejlesztést hajtott végre a faluban. Felépült egy ipari tevékenység folytatására alkalmas komplexum, csarnokokkal, raktárral, irodákkal és megfelelő infrastruktúrával. A telephely a közös munkának köszönhetően alkalmas agrár-biotechnológiai tevékenységek folytatására és fejlesztésére.

Tavaly a helyiekkel összefogva kezdtek bele a nagyobb volumenű kertészeti projektbe, 2022-ben 10 hektáron, 20 ember bevonásával folytatják az intenzív öntözéses kertészetet, és egy palántanevelő növényház komplexumot is felépítettek, termelési és oktatási célokkal egyaránt – mondta beszédében Bencsik Attila, a Glia Kft. vezetője. A Kukorica Kör Egyesület csatlakozásával még szélesebb tudást, ismeretet és tapasztalatot kaphatnak a településen élők, akik számára ezek a projektek a megélhetést biztosítják.

Az egy éve megalakult Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai olyan, sokféle ágazatból érkező szakemberek, akik naprakész tudásukkal, értékes és innovatív információkkal, szakismerettel rendelkeznek, amit elérhetővé kívánnak tenni a gazdák számára is. Az egyesület a döntéshozók felé a gazdálkodók érdekeit képviseli, és a termelők hosszú távú versenyképességének megőrzésén dolgozik. Az egyesület az első évét demofarm programmal indította, amelynek keretében az ország különböző területein, különböző nagyságú földterületen kukoricát is termesztő gazdálkodók bevonásával együtt alakítja ki szakmai programját a következő évre.

„Nagy öröm számunkra, hogy lehetőségünk nyílt arra, hogy ebbe a programba bevonjuk egy olyan hátrányos helyzetű település lakóit, akik számára tanulási lehetőséget és egyben a továbbiakban akár megélhetési lehetőséget is biztosíthatunk a „demofarm” programunk keretén belül. Tarnabodon, 1 hektáros területen vetettünk csemegekukoricát a helyiek segítségével, melynek termesztésében minden szakmai segítséget megadunk nekik, így reményeink szerint a jövőben már saját maguk is képesek lesznek sikeresen termeszteni akár a közösségük számára, akár értékesítés céljából” – mondta Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink