Lázár János: azt szeretnénk, hogy a mezőgazdaságnak legyen egy reneszánsza

A mezőhegyesi ménesbirtok lehet a magyar agrárium zászlóshajója – mondta egy háttérbeszélgetésen Lázár János, a ménesbirtok fejlesztéséért felelős kormánybiztos, korábbi kancelláriaminiszter.

A 2030-ig terjedő gazdaságfejlesztési időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt szerepet kaphat a vidékfejlesztés, mint az elmúlt évtizedekben bármikor – jelentette ki Lázár János, a mezőhegyei Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztésért felelős kormánybiztos egy háttérbeszélgetésen annak kapcsán, hogy október 28-án bejegyezték a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt, amely az állami társaság fölött gyakorolja a tulajdonosi jogokat a jövőben, a kuratórium elnöke pedig a korábbi kancelláriaminiszter lesz.

A politikus jelezte, óriási lendületet vehet a vidék felzárkózása a következő évtizedben, miután közel 9000 milliárd forintot fordíthat a magyar kormány vidékfejlesztésre, annyit, amennyit a kohéziós alapokból összesen. Szükség is van rá, mivel a magyar élelmiszerek aránya az 50 százalékot se éri éri, továbbra is importra szorulunk, 10 millió főt sem képes ellátni, nemhogy 20 milliót.

Lázár János szerint Magyarország ma már nem számít agrár országnak, emiatt az uniós döntéshozatalba sincs beleszólásunk. Közpolitikai szinten is ugyanez érzékelhető, az ágazat súlya folyamatosan szorul vissza, példaként említette, hogy alig kerül a kormány elé agráriumot érintő előterjesztés.

A korábbi tárcavezető elmondta, hogy jelenleg Budapesten van bejegyezve az alapítvány. Meg fogjuk találni a módját, hogy az alapítvány Mezőhegyesen legyen később bejegyezve – tette hozzá. Lázár János az alapítványi struktúra létrehozását azzal indokolta, hogy 2010 óta hatalmasra duzzadt az állami vagyon, amely mintegy 5000 milliárddal lett nagyobb, szerinte a hatékony működtetés miatt van szükség erre a megoldásra. „A mi célunk nem az, hogy privatizáljuk az állami vagyont, hanem olyan működési formákat találjunk, amelyek az hosszú távon biztosítják a közfeladat ellátását, egyúttal kizárja az állami vagyon privatizációját – szögezte le.

Közel 10 ezer hektár egybefüggő területről van szó, ebből több mint 8000 hektár szántóterület, a többi erdőterület. Hangsúlyozta, hogy a földet csak a száz százalékos állami tulajdonosi joggal bíró gazdasági társaságnak adhatja bérbe. Az, hogy privát célra kerüljön, arra nincs lehetőség – nyomatékosította a kormánybiztos, aki azt is jelezte, hogy a kuratóriumi tagok teljes vagyonukkal felelnek.

Hangsúlyozta, hogy a céljuk, hogy a ménesbirtok a magyar agrárium zászlóshajójának számítson, amely a legmodernebb technológiákkal van ellátva és példa lehet valamennyi mezőgazdaságban tevékenykedő kis és közepes vállalkozás számára. A tervezett fejlesztésekről is beszélt, ennek megfelelően legmodernebb technológiást honosítják meg, 5500 hektáron öntözőrendszert hoznak létre. Jelenleg 20 milliárd forint áll a Ménesbirtok számláján, ami a beruházások további finanszírozását lehetővé teszi.

Az eseményen szintén jelen lévő Csányi Attila, a Bonafarm vezérigazgatója, kuratóriumi tag a szakmai feladatok megvalósításáért felel. A cégnek olyan eredményt szeretnénk biztosítani, amely összevethető a versenytársakéval – jegyezte meg. Emellett Lázár János arról is beszélt a mezőhegyesi ménesbirtok az ország legszegényebb régiójában van, ezért egy átfogó terület-és településfejlesztést szeretnének biztosítani, ami az egész térség felzárkózástatását szolgálja.

A cikk felhasználási feltételeiről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink