Korszakváltás a mezőgazdaságban

2021. június 08. – Idén augusztusra elindul az első, 4 műholdrendszer jeleit továbbító országos lefedettségű mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon. Az AXIÁL Kft. a meglévő technológia továbbfejlesztését az Európai Űrügynökségnél nyert pályázati támogatással végzi.

Az Infobex Kft. az európai Galileo műhold rendszer használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez. A pályázat pozitív elbírálásának eredményeképp Magyarországon elsőként kerül kiépítésre országos lefedettségű, 4GNSS RTK korrekciós jel szolgáltatás a jelenkor legkorszerűbb technológiájával, az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával. Ez a hálózat a földi navigációs szolgáltatást támogatja, amely nemcsak a mezőgazdaságban használt automata gépeket, hanem az önvezető autókat, drónokat és a földméréshez használt korszerű mérőeszközöket is segíti a centiméter pontos helymeghatározásban. A szolgáltatás elindításáról az AXIÁL Kft. és az Infobex Kft. együttműködési nyilatkozatot írt alá.
A szántóföldi növénytermesztés digitalizációja korszakváltást jelent a magyar mezőgazdaságban. A digitális mezőgazdaság elengedhetetlen infrastrukturális hátteréhez hozzátartozik az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító úgynevezett RTK hálózat is. Az AXIÁL Kft. 2015 óta üzemelteti a mAXI-NET elnevezésű, RTK korrekciót biztosító bázisállomás-hálózatát, amely 2,5 cm-es helymeghatározási pontosságot biztosít elsősorban a kormányautomatikával szerelt erőgépek kormányzásához, illetve az input anyagok terv alapú kijuttatásához, növelve ezzel a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságát.
Bár a cég mAXI-NET hálózata hatéves és technikai színvonalát tekintve a korszerűbbek közé tartozik, az AXIÁL most a rendszer megújítása mellett döntött. A mAXI-NET 2.0 idén augusztus 16-án indul várhatóan.
„Az AXIÁL mindig arra törekedett, hogy a partnereknek a legkorszerűbb, legmagasabb színvonalú technológiát biztosítsa. Ma a digitális mezőgazdaság egyértelműen az a terület, ahol a leggyorsabb a technológiai fejlődés. Mivel a műholdas korrekciós jelszolgáltatás terén az elmúlt években lényegesen fejlettebb technikai megoldások születtek, az AXIÁL is váltott, és a legkorszerűbb technológiát kínálja” – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A szolgáltatáshoz az infrastruktúrát az Infobex Kft. által, az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) támogatásával kiépítésre kerülő RTK hálózat adja, ennek üzemeltetését szintén az Infobex Kft. látja majd el. A cég több éves tapasztalattal rendelkezik a műholdas korrekciós jel szolgáltatás, illetve az ahhoz szükséges rendszer kiépítésében és üzemeltetésében. A mostani projekt keretében pedig az európai Galileo műholdrendszer jelének hasonló célú használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez.
Harsányi Zsolt hozzátette: „Az új hálózat révén minden eddiginél magasabb színvonalú szolgáltatás áll majd a mezőgazdasági felhasználók rendelkezésére. Ez lesz ugyanis az első, és jelenleg egyetlen olyan mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon, amely teljes országos lefedéssel GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdas rendszerek jelére épülő korrekciós jelet fog szolgáltatni.”
A szolgáltatás megújulása nem érinti hátrányosan a régebbi GPS eszközöket használó gazdálkodókat sem, mivel az továbbra is eszköz-, illetve gép gyártó független lesz, továbbá kompatibilis a hazai piacon megtalálható eszközökkel.