Megoldódik több száz hektár gyümölcsös öntözése

Állami tulajdonba került a siófoki öntözési rendszer, ami a helyi gazdálkodók és az agrártárca szerint is garanciát jelent a gyümölcstermesztők eredményes gazdálkodásához.

Az állami tulajdonba vétel stratégiai jelentőségű döntés, hiszen ha ez az öntözési rendszer veszélybe került volna, akkor több száz hektár mezőgazdasági terület művelése, illetve rengeteg család egzisztenciája lehetetlenült volna el – hangzott el az állami tulajdonba vétel alkalmából rendezett ünnepségen.

A minisztériumot a helyi gazdák keresték meg a problémával. Nagy István felelevenítette, hogy az agrárkamarától, illetve a Magosztól is érkeztek a vészjelzések arról, hogy tönkremehet sok gyümölcstermesztő, ha ezt a területet értékesítik, és megszűnik a vízkivételi lehetőség.

Az öntözési körzet jelenlegi területe 358 hektár, amit 440 hektárra terveznek bővíteni.

Nagy István a közösségi oldalán tett bejegyzésével arra is felhívta a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési források jelentős megemelésével arra ösztönözzük a gazdálkodókat, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén rugalmasan alkalmazkodhatnak az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink