A zöldség- és gyümölcságazatban fejleszt a Talentis Agro

Forrás: FruitVeB
Nagy fejlesztési potenciál van a zöldség-gyümölcs ágazatban – különösen gabona- és olajnövény-piac várható tendenciái tükrében – ezért a zöldségtermelő ágazatuk területét növelik – mondta a FruitVeB 2023-as évértékelő konferenciáján Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

Makai szerint az orosz-ukrán háború, és különösen az azt követő ukrán gabonadömping hatására a több mint 40 ezer hektáros szántőföldi növénytermesztő ágazat jövedelmezősége drasztikusan megváltozott. Ezért a Talentis menedzsmentje végül arra a döntésre jutott, hogy egy olyan diverzifikáció végrehajtása lenne üdvös, amelyben a jelenlegi 2 száztalék körüli területarányú (körülbelül 800 hektár) zöldségtermesztő ágazatot 1-2 éven belül előbb 4, később pedig 8-10 százalék környékére tornásszák majd fel, és ebben nélkülözhetetlen lesz az öntözésbővítés szerepe.

A Talentis 2023 nyarán vásárolta fel Horvátországban a Rabo d.o.o.-t az egyik legnagyobb horvát alma- és nektarintermelőt (összesen 104 hektár, ennek 80 százaléka alma). A Rabo elsősorban azért tetszett meg a befektetőknek, mert

kiépített beszállítói hálózattal rendelkezik 10 országban, és olyan márkaneveket vezetett be termékeire, amelyek jól csengenek a nyugat-európai, elsősorban brit kiskereskedelmi láncokban.

Ezt Makai követendő példának, egyben – néhány kivételtől eltekintve – a magyar zöldség- és gyümölcstermesztő ágazat egyik nagy hiányosságának tartja.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink