Másfélszeresére drágult a kígyóuborka

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
Néhány kivételtől eltekintve emelkedő zöldségárakról számolt be az Agrárközgazdasági Intézet, éves alapon a berakó és a kígyóuborka drágulása volt a legerőteljesebb.

A 15. héten a belpiaci, tárolási fejes káposzta 165, a kelkáposzta pedig 245 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a kínálatba, az előbbi 22 százalékkal meghaladta a tavalyi azonos heti árát, míg az utóbbi 6 százalékkal alatta maradt annak – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ugyanezen két káposztaféleségből hazai primőráru is jelen volt a piacon: a fejes káposzta 460, a kelkáposzta 600 forint/kilogramm áron. A kínai kelből csak a primőr változat szerepelt a felhozatalban, 290 forint/kilogramm ára 3 százalékkal csökkent az 52 héttel korábbihoz képest.

A belföldi termesztésű kígyóuborka 700 forint/kilogrammos ára jelentősen emelkedett az előző év ugyanezen hetének 450 forint/kilogrammos árához viszonyítva, valamint az apró méretű (6–9 cm-es kategóriájú) berakó uborkát is magasabb (+37 százalék) áron, kilogrammonként 1200 forintért értékesítették. A belpiaci spenót az egy évvel korábbinál 3 százalékkal alacsonyabb, 680 forint/kilogramm, míg a sóska 4 százalékkal magasabb, 725 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a választékban.

A Spanyolországból behozott fokhagyma 1125 forint/kilogramm ára csökkent a 2021. 15. hetivel összehasonlítva, amely 1300 forint/kilogramm volt. A magyar tormagyökér a Budapesti Nagybani Piacon a vizsgált héten 1150 forint/kilogramm heti átlagáron került a választékba, ami 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ugyanezen zöldség termelői ára a Szegedi Nagybani Piacon 750, a hazai termesztési központokhoz közelebb eső Debreceni Nagybani Piacon pedig 550 forint/kilogramm volt a 15. héten.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink