Kiváló évet zár a DélKerTész

Fotó: Török János / Délmagyarország
Kimagasló eredményekről számolt be az ötszáz szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ.

Az év első tizenegy hónapban 5200 tonnával több zöldséget értékesítettek mint 2020 azonos időszakában a DélKerTÉSZ-nél, így az értékesített mennyiség 50920 tonna volt. Az árbevétel pedig 10,8 milliárd forintra rúgott, ami 1,3 milliárddal több mint tavaly. Idén egyébként már 143 hektáron termelnek a tagok.

„A friss piaci termékeknél 2020-as 22 ezer tonnáról 26 ezer tonnára nőtt a beszállított mennyiség az új üveg- és fóliaházaknak köszönhetően 2021 tizenegy hónapjában„ – mondta a DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor. A parikafélék területe öt hektárral nőtt, és több mint 13 ezer tonnára növekedett az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,6 milliárd forintot tett ki. A hegyes erős paprika jó időszakot zárt, TV-paprikából 14 százalékkal több jött be éves szinten idén, míg a kápiát jobban érintette az időjárás viszontagsága. A fürtös paradicsom esetében viszont 40 százalékkal növelte a termelői közösségünk a termelt mennyiséget, és további öt üvegházban zajlott a termelés.

A paprika az egyik leggyakrabban vásárolt zöldség a magyarok háztartásokban. Míg mennyiségben még mindig a tradicionális paprikafajtákat keresik a leginkább a magyarok, addig főleg a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbbek a különlegességek és a színesebb, édesebb fajták. A pandémia hozadékaként pedig a vásárlók változatlanul előnyben részesítik a csomagolt termékeket.

A szakember szerint a külpiacokon is jelentős az igény a magyar zöldségekre, nagyon népszerű például a kápia paprika, de a paradicsom esetében idén is jelentős volt az exportra való értékesítés, amely a hétszeresére nőtt éves szinten. A szentesi paradicsommal egyébként leginkább a közép-kelet-európai régió nagy áruházláncaiban találkozhattak a vásárlók. A december óta hungarikumnak számító szentesi paprikát – ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika – pedig a vevők Közép-Kelet-Európában és Németországban is megvásárolhatják már.

A nemzetközi piacokon is sikeres és versenyképes magyar zöldségekhez arra is szükség van, hogy azokat fejlett technológiával állítsák elő, hatékony logisztikai rendszerek legyenek, a DélKerTÉSZ pedig ezen az úton halad.

A termelői értékesítő szövetkezet emlékeztetett arra, hogy az időjárás mellett idén a termesztéshez elengedhetetlen alapanyagok, az úgynevezett inputanyagok árának emelkedése is megviselte az zöldségtermelőket. A műtrágya, az üzemanyag, gáz, az áram, és a kamatteher drágulása pedig jövőre jelentős hatással lesz friss piaci termelésre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink