Drágult a legtöbb zöldség, de eddig elmaradt az importfokhagyma-dömping

Forrás: Dél-Magyarország
Fotó: Török János
A Franciaországból érkező burgonya közel 60 százalékos áremelkedését is meghaladta a hazai krumpli drágulása, de így is az importárut adták többért.

Emelkedett az importzöldségfélék nagykereskedelmi ára 2023 első 14 hetében az előző év azonos időszakához képest – írja piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata. Egyes zöldségfélékből – mint például a csiperkegomba, a petrezselyem, a fokhagyma, a sütőtök, a torma, a spenót, a cékla és a kínai kel – egyáltalán nem jelent meg a kínálatban import a belföldi termés mellett – idézte a jelentést a Világgazdaság.

Az áremelkedés viszont általános volt. Az importkarfiol nagykereskedelmi ára 50, a brokkolié 31, a padlizsáné 34, a cukkinié pedig 5 százalékkal emelkedett az idei első 14 hétben. Magyarországi karfiol és brokkoli februártól nem szerepelt a kínálatban.

A Budapesti Nagybani Piacon az első 14 hétben néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeztek egymással. Egyes importtermékeket a belföldihez képest magasabb, másokat alacsonyabb áron kínáltak a megfigyelt időszakban.

Drágább volt a hazainál az importburgonya, a tölteni való paprika és a vöröshagyma, míg olcsóbb a gömb- és a fürtös paradicsom.

A franciaországi tisztított, mosott burgonya kilónkénti 313 forintos nagykereskedelmi ára 58 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakban látottat. Ezzel egy időben a belföldi burgonya termelői ára is emelkedett 65 százalékkal, 259 forintra kilogrammonként.

Az import tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 47 százalékkal, kilónként 1653 forintra emelkedett, míg a belföldi termék termelői ára ennél mérsékeltebb, 26 százalékos drágulással volt 1276 forint. Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára durván emelkedett: a barna héjúé 165 százalékkal, kilónként 370 forintra, míg a lila héjúé 40 százalékkal, 357 forintra. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára ettől lemaradva 123 százalékkal emelkedett, és 330 forintot ért el.

A származástól függően nagy volt a különbség a paradicsomok árában is: az import gömb típusú paradicsom egy kilogrammra vetített nagykereskedelmi ára 42 százalékkal, 1161 forintra, a hazai termék ára pedig 14 százalékkal, 1179 forintra nőtt az idei első 14 hétben. Az importtermék nagyobb ütemben drágult a fürtös paradicsom esetében is: ennek kilónkénti nagykereskedelmi ára 36 százalékkal, 1260 forintra, míg a belföldi termelői ára 19 százalékkal, 1454 forintra emelkedett.

A spanyolországi kaliforniai paprika mellett a belföldi idén március közepétől jelent meg a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, az importtermék ára (1823 forint kilogrammonként) alacsonyabb, mint a belföldié (1912 forint kilogrammonként).

A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot.

A spanyolországi termék ára 39 százalékkal emelkedett, egy kilót 1151 forintért kínáltak a nagybanin, a 11. héttől viszont már csak a belföldi kígyóuborka volt jelen a felhozatalban. A hollandiai fehér fejes káposztát a 14. héten 260 forintos áron kínálták, a belföldi szabadföldit pedig 280 forintért, ami 93 százalékos áremelkedés az egy évvel ezelőttihez képest. A primőrkáposzta kilója 400 forintért került a kínálatba, ez 14 százalékos csökkenés a tavalyi árhoz képest.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink