A gyümölcstermesztésben csak öntözéssel érhető el a versenyképesség

Az éghajlatváltozásoz alkalmazkodva lehet versenyképes az almatermesztés, amihez öntözésre van szükség – mondta egy rendezvényen a Nagykálló-Tész Kft. vezetője.

A gyümölcságazat nem most éli a fénykorát: csökkenőben van a termőterület, régebben jóval több embert foglalkoztatott a szektor. Jó lenne visszatalálni a régi útra, mert a gyümölcstermesztés a nemzetgazdaságunk alapja, az alma pedig fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben is – mondta a szon.hu beszámolója szerint Bölcskei György, a Nagykálló-Tész Kft. vezetője egy jótékonysági almaszedésen. Az őszköszöntő rendezvényen a tész vezetője hét tonna almát ajánlott fel az állami gondoskodásban élő megyei gyermekek számára.

Bölcskei György szerint csak akkor lehet versenyképes az ágazat, ha alkalmazkodnak a gazdálkodók a változó éghajlati körülményekhez. „A szaktárca egyre komolyabban foglalkozik az öntözés kérdésével, ezt jó iránynak tartom. A felszíni vizek hasznosítására, ukrán–szlovák–magyar együttműködésben elkészült egy koncepció. A csatornarendszerekben és a kisebb tározókban felhalmozott vízzel az aszályos időszakokban öntözni lehet. Ennek megvalósításához komoly társadalmi összefogás és politikai támogatás kell, amiből akár más mezőgazdasági ágazatok is profitálhatnak. Csak ez lehet az alapja a versenyképességnek” – emelte ki, konkrét példaként pedig Észak-Olaszországot említette, ahol már bevált dolog, hogy a folyók vizével öntöznek.

Bölcskei György szólt az épülő újfehértói almacentrumról is, ami véleménye szerint egy európai szinten is hatékonyan működő logisztikai központ lehet. „Beszélni kell a lengyel helyzetről is. Lengyelországban szépen fejlesztik és erősítik az étkezési alma feldolgozását, és a piacát is megtalálják ezeknek a feldolgozott termékeknek” – említette, hozzátéve, hogy a lengyelek az össztermés közel 60 százalékát odahaza dolgozzák fel, ami követendő példa lehet.

Szerinte üdvözlendő, hogy a minisztérium megteremtette a fagyvédőgépek beszerzésének lehetőségeit, de további technológiai fejlesztésekre van szükség. A drónoknak van létjogosultságuk, már itthon is egyre többen használják a különféle szedő- és metszőgépeket, ami a munkaerőhiány miatt fontos.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink