A versenyképesség javítását célozzák az almaágazatban is

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság
A kutatás, a szaktanácsadás és a modern posztharveszt technológiák alkalmazása, illetve a fejlesztések jelenthetik a jövőt az almaágazat számára – mondta Nagy István agrárminiszter egy konferencián.

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat: mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FruitVeB által szervezett Mi lesz veled magyar alma…? – Gonda István emlékkonferencián Debrecenben. A tárcavezető rámutatott, az elmúlt két-három év precedens nélküli terheket rótt a mezőgazdaságra, benne az almatermesztésre. A miniszter elmondta, ebben a nehéz gazdasági helyzetben rendkívül fontos az együttműködés és a szakmaközi szervezetekhez való csatlakozás.

Az együttműködésben rejlő lehetőségek maximális kihasználása jelentheti most a vállalkozások továbbélésének lehetőségét.

Összefogással, közösségi fellépéssel teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és ezáltal a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése is fokozható

– szögezte le.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az ágazat érdekében a kormány az ország legnagyobb almatermesztő körzetében, az állami tulajdonú Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. újfehértói telephelyén megvalósította a Szabolcsi Alma Centrum beruházást. Ez az állami szerepvállalással épülő modern posztharveszt, logisztikai és szolgáltató komplexum a térségben élő termelők, termelői csoportok terményét gyűjti össze, tárolja, csomagolja, majd egységes minőségben értékesíti a piac igényeinek megfelelően. A nagyságrendileg 10 ezer tonna befogadóképességű tároló és a hozzá kapcsolódó válogató-osztályozó infrastruktúrával, kutatás-fejlesztési és szaktanácsadási háttérrel jelentős piaci befolyás érhető el.

Ami az újfehértói almacentrumnál beválik, az az egész ágazat számára példaértékű lehet – nyomatékosította. Ez pedig nem más, mint a kutatás, a szaktanácsadás és a modern posztharveszt technológiák alkalmazásának hármas egysége. Ez, illetve a folyamatos fejlesztés jelentheti az almatermesztés számára a jövőt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink