Több tudományterületre kell támaszkodni a jövő erdeinek fenntartásához

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
A szakmai és szakmaközi tudásátadás, az új gazdálkodási modellek kialakítása, valamint a kutatás és a gyakorlati gazdálkodás kapcsolatának szorosabbá tétele is szükséges a fenntartható erdőgazdálkodáshoz – mondta egy konferencián Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

A tartamosság erdészeti fogalma az elmúlt évtizedekben folyamatosan „fenntarthatósággá” bővült, ezzel együtt egyre inkább szükség van a különböző szakterületek közötti tudásátadásra, eszmecserére és közös megoldáskeresésre – mondta a Magyar Tudományos Akadémia „A jövő erdei és az erdők fenntartása a változó környezetben” című tudományos rendezvényén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. Beszélt arról is, hogy az erdészeti szakma komoly, nemzetközi szintű tudományos háttérrel rendelkezik, és

az erdők jövőjének formálásakor széles együttműködési rendszerre, a szűkebb erdészeti szakmán túli tudományterületekre kell támaszkodni.

A megoldáskeresés folyamatába aktívan be kell vonni az ökológia, a meteorológia, az informatika, a távérzékelés, a társadalom- és gazdaságtudományok szakembereit.

Az államtitkér kiemelte, ennek az együttműködésnek az irányába indult el a Soproni Egyetem, amely az Erdészeti Tudományos Intézettel és a Tanulmányi Erdőgazdasággal megerősödve a fenntarthatóság környezeti, gazdasági és társadalmi szegmenseit egyaránt lefedi kutatási és oktatási kapacitásaiban. Mint kifejtette, az Agrárminisztérium támogatja az erdőgazdaságok és a kutatóműhelyek közös kezdeményezéseit, az erdőgazdaságok oktatási és kutatási ráfordításait.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink