Indul a támogatásdömping: az erdészetek fejlesztésére lehet elsőként pályázni

Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Molnár Péter
Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, így a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzációs kifizetését lehetővé tévő és az erdőkárok helyreállítását támogató felhívás – közölte az Agrárminisztérium.

„A kormányzat elkötelezett abban, hogy több és jobb minőségű erdő legyen Magyarországon, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek, ezért a Közös Agrárpolitika keretében a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a magyar erdők fejlesztésére” – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Ezt a kiemelt figyelmet mutatja, hogy az erdészeti pályázati felhívások megjelenése az elsők között indult. Így már elérhető a Natura 2000 területek támogatásával és az erdőkárok helyreállításával kapcsolatos felhívás.

A 60,6 milliárd forint keretösszegű, Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések elnevezésű felhívás a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások betartásával járó többletköltség, valamint bevételkiesés kompenzációját jelenti az erdőgazdálkodók számára. A 2030-ig szóló Nemzeti Erdőstratégia rögzíti, hogy
az erdők hármas funkciója közül a természetvédelmi szempontok érvényesülése és érvényesítése is fontos társadalmi érdek.

A Natura 2000 erdőterületek állapotának megőrzése, megfelelő kezelésük biztosítása és lehetőség szerinti javítása ennek megfelelően alapvető erdészeti cél.

Jelentőségét mutatja, hogy a Natura 2000 hálózatba 773 ezer hektár erdő tartozik, ezekből 594 ezer hektár állami erdő, 179 ezer hektár pedig magánerdő – hangsúlyozta az államtitkár. A felhívás keretében a minimális támogatható erdőterület mérete egy hektár, és csak teljes erdőrészlet támogatható azzal, hogy a 0,25 hektár nagyságot el nem érő erdőrészletre nem vehető igénybe támogatás.

A 10 milliárd forint keretösszegű, Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása elnevezésű felhívás pedig az államtitkár elmondás szerint abból indul ki, hogy a gyors ütemben változó klimatikus adottságok és az ezzel összefüggő környezeti hatások miatt az erdőállományok komoly kihívásokkal néznek szembe. A felhívás alapvető célja, hogy a fokozódó és egyre szélsőségesebbé váló abiotikus környezeti károsító körülmények és események – például vízhiány és aszály következtében kialakuló erdő- és vegetációtüzek, fagykárok és viharkárok –, továbbá a kórokozók és kártevők elterjedésének hatására bekövetkező erdőkárok helyreállításának támogatásával ellentételezze az erdőgazdálkodók többletköltségeit. Az alaptámogatás mértéke célállománytípus-csoportként és kártípusonként változik, például mesterséges erdősítéssel történő helyreállítás esetén hozzávetőlegesen összesen 2300–3900 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként. A pontos értékek a pályázati felhívásban tekinthetők meg.
Mindkét támogatási konstrukció esetében a mindenkori egységes kérelem nyújtható be. A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink