Győrffy Balázs: könnyítések léptek életbe az erdőgazdálkodóknál

Forrás: Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter

Számos ponton változtak az erdőgazdálkodást érintő jogszabályok – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a közösségi oldalán. Mint írta, a zömében január elsejétől hatályos módosítások eredményeként az erdőtulajdonosok rugalmasabban tudják rendezni az erdőgazdálkodói jogokat, és erdő vásárlásakor indokolt esetekben mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól.

Az erdőgazdálkodók pedig hamarabb juthatnak erdőtervhez, illetve az erdőfelújítási biztosítékként lekötött pénzükhöz, kevesebb kötöttséggel létesíthetnek erdészeti létesítményeket, és több, eddig kivételesen hosszú ügyintézési idejű hatósági eljárásnak gyorsabban érhetnek a végére.

A régóta várt módosítás eredményeképpen termőföld átruházása esetén akkor sem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, ha a vagyonszerző a megszerzett termőföld hasznosítását a vagyonszerzést követő öt éven belül erdőbirtokossági társulat javára átengedi, vagy (az erdőt) erdőkezelésbe adja. Fásításban történő fakitermelést a továbbiakban csak elektronikus úton lehet előzetesen bejelenteni.

Csökkent azon eseteknek a köre, amikor az erdészeti hatóság a bejelentett tarvágás végrehajtását azért köti erdőfelújítási biztosíték nyújtásához, mert az erdőgazdálkodónak még nincs elegendő gazdálkodási múltja, illetve tapasztalata.

A módosítások eredményeképpen az eddig bejelentésköteles – tehát az engedélyezési kötelezettség alól korábban kivont – erdei kerítések létesítését, bővítését, megszüntetését vagy rendeltetésének megváltoztatását előzetesen már bejelenteni sem szükséges.

A további részletek a Nemzeti Agrárgazdaásgi Kamara honlapján olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink