Már vágják fenyőket karácsonyra

Fotó: Lévai Zsolt/ NAK
A földlabdás fákkal megkezdték belföldi fenyőültetvények kitermelését – számolt be róla az agrárkamara. A köztestület szerint idén sem lesz hiány.

Az ünnepi időszakban akár kétmillió fenyőfa is vevőre találhat Magyarországon, a kínálat túlnyomó részét a luc-, az ezüst-, és a Kaukázusban őshonos nordmann teszi ki. Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött.

A belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg.

A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb.

Az agrárkamara szakértői hangsúlyozzák: érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így hosszas a szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább húsz évig használják őket.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink