Karácsonyi kvízkérdés: melyik fenyőfa éri meg a leginkább?

Forrás: Hajdú-Bihar megyei hírportál
Nem csoda, hogy manapság a puha levelű Nordmann a befutó a karácsonyfapiacon: öt éve még kétszer annyit kellett fizetni érte, mint a lucfenyőért, ma viszont a luc 4-5 ezer, a Nordmann pedig 6-7 ezer forint méterenként.

Az örökzöldek piacán jelentős átrendeződés történt az utóbbi időben. Sokáig a lucfenyő volt a a legnépszerűbb, később az ezüstfenyő, mostanra viszont a Normann iránt nőtt a kereslet. Utóbbi ára ugyanis már nem sokkal magasabb, mint az éveken át a dobogó legfelső fokát birtokló lucfenyő. Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke nyilatkozott a témában a Hajdú-Bihar megyei hírportálnak.

Hazánkban évente 2,5-3 millió karácsonyfát szoktunk venni, ami idén sem lesz másképp. A Nordmann-fenyő iránt azonban egyre nő a kereslet. Míg korábban az értékesített fenyők 70-80 százaléka lucfenyő volt kedvező ára miatt, addig ma már ez a szám mindössze 5 százalék. Nemcsak azért szeretik sokan a Nordmann-fenyőt, mert sokáig megmaradnak a szebb és puhább levelei, hanem az ára is jelentősen csökkent.

Öt éve még kétszer annyiba került a Nordmann, mint a luc. Manapság viszont sokkal kisebb az árkülönbség.

Idén 4-5 ezer forint körül mozog a luc méterenkénti átlagára, a a Nordmanné 6-7 ezer forint, az ezüsfenyőért pedig 6 ezer forintot kell fizetnünk. Habár, a Magyarországon értékesített fák nagy részét itthon termelik, Dániából érkezik egy magasabb osztályú Nordmann-fenyő is, amelynek méterenkénti ára akár 8-10 ezer forint is lehet.

Fenyőfa vásár egy budapesti kertészetben Fotó: Keresztesi Balázs, Metropol

Bár a termelési költség gyakorlatilag nem változott az évek folyamán, a járulékos költségek igen. Idén a fenyőárakra hatott a magas infláció, a munkabérek emelkedése és a szállítási díjak növekedése is.

A „fenyőfa igényekben” azonban úgy tűnik, újabban fenntarthatósági szempontok is megjelennek. A megyei lapnak megszólaló debreceni kertészeti munkatárs, Antal Erika szerint

egyre többen választják a cserepes fákat, sőt akadnak olyanok is, akik kölcsönzik a karácsonyfát.

A műfenyő vásárlása pedig nem óvja a környezetet az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben – állítják a megkérdezettek. A szakemberek tapasztalatai alapján ugyanis egy műfenyő nem húzza tovább 2-3 évnél. Sokan megunják, megrongálódik, vagy elkallódnak egyes részei.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink