Kétszámjegyű áremelés várható a karácsonyfa-piacon

Fotó: Keresztesi Balázs / Metropol
Bár az utóbbi években népszerűsége miatt sokan telepítettek nordmann fenyőt, ezt jellemzően importáljuk, míg a lucfenyőt exportáljuk. A várt áremelés nem változtat a fogyasztói szokásokon.

Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság végzi. A NAK szakmai partnere, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tájékoztatása szerint fenyőből nem lesz hiány az idei szezonban sem. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők.

A nordmann a legnépszerűbb

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű fenyőféle, noha közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik közkedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség egyik tagja. A sűrű ágrendszerű fát rendkívül dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent.

A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann fenyő. Lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmaradnak. Az értékesítésre kerülő nordmann fenyők nagyobb része importból, kisebb része hazai nevelésből származik.

Nordmann fenyőt – az évek óta erősödő keresletre válaszul – az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek magyar termelők is, így idén hazai áruval bővül e termék piaca.

Felmérte a karácsonyfa-piacot az Agroinform.hu is, és megállapította, hogy a fenyőfák árának idei adventre várt 10-20 százalékos emelése nem okoz érdemi változást a vásárlási szokásokban: a vevők 54 százaléka továbbra is nordmann fenyő iránt érdeklődik. A válaszadók 26 százaléka 7-10 ezer, további 23 százaléka 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezi beszerezni a karácsonyfát.

Tévhitek a műfenyő körül

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-20 százalékkal emelkednek: a lucfenyő 4-5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 5-6 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 7 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként. A termelők szerint az áremelés elkerülhetetlen, a költségeket a munkabérek és a szállítási díjak növekedése mellett az is folyamatosan emeli, hogy a klímaváltozás miatt több a kártevő (főként a gombabetegségek), így lényegesebb intenzívebben kell a növényvédelemmel is foglalkozni. Az import fenyők sem kerülhetik el az áremelkedést: esetükben a romló forintárfolyam is árfelhajtó tényező.

A felmérés alapján jelenleg a lakosság körülbelül negyede díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt. A műfenyőt választók körében a környezet védelme a leggyakoribb indok, de sokan a emelik ki a több éven át lehetséges felhasználhatóság miatti árelőnyt, illetve a kiszáradásból fakadó levélhullás hiányát is. Tudni kell azonban, hogy

a karácsonyfának ültetett fenyő összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő.

ermesztése igen hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így azoknak sem az előállítása, sem a megsemmisítése nem terheli a környezetet. Vásárlásukkal pedig nem távol-keleti gyártókat, hanem nagyrészt hazai termelőket támogatunk.

Azt, hogy végül mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, csupán az utolsó napokban fog kiderülni, a vásárlók ugyanis hagyományosan ekkor foglalkoznak a fenyő beszerzésével: 40 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

A fenyőfatermesztők többsége számára az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen volt. A májusi fagyok miatt sok helyen előfordult, hogy a lefagyott friss hajtásokat le kellett vágni, az ilyen fa pedig abban az évben esztétikai szempontból eladhatatlanná válik. Emellett sok kárt okozott a rapszodikus csapadékhelyzet és a hőhullámok sorozata is, amelyek szintén károsították az ültetvényeket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink