Nagy-Britannia 800 külföldi hentest vár a sertésválság elkerülése érdekében

Nagy-Britannia csütörtökön közölte, hogy 800 külföldi hentesnek kínál hat hónapos sürgősségi vízumot a sertésválság elkerülése érdekében, miután a gazdák panaszkodtak, hogy a vágóhidakról és a húsfeldolgozókból elvándorló munkaerő miatt a sertéságazat a túlélésért küzd.

A Brexit és a COVID-19 kombinációja a kelet-európai munkavállalók elvándorlását váltotta ki, így országszerte mintegy 120 000 sertés vár vágásra az istállókban és a mezőkön – közölte a National Pig Association. George Eustice környezetvédelmi miniszter szerint az ideiglenes vízumok megoldják a problémát, amely a gazdák szerint veszélyezteti a megélhetésüket és állatjóléti problémákat okoz.

„A probléma megoldása érdekében lehetővé tesszük a vágóhidakon dolgozó hentesek és a sertésekkel foglalkozó húsfeldolgozók számára, hogy a szezonális munkavállalók programja keretében ideiglenesen, legfeljebb hat hónapra bejöhessenek” – mondta Eustice újságíróknak. Véleménye szerint ez segíteni fog abban, hogy kezeljék a gazdaságokban jelenleg kialakult helyzetet, s hogy a húsfeldolgozók több sertést tudjanak levágni„.

Eustice elmondta, hogy körülbelül 800 hentesre lesz szükség a hátralék felszámolásához, és bejelentette, hogy a kormány támogatást nyújt a vágóhidaknak a hús tárolására.

Elmondta azonban, hogy a kormány úgy döntött, nem enyhíti a szakképzett vízummal kapcsolatos angol nyelvi követelményeket, hogy több hentes érkezhessen a jelezett formában. Márpedig ez volt a gazdák egyik legfontosabb követelése, akik hetek óta kérik, hogy az érintett miniszterek lépjenek fel a kialakult helyzet megoldása érdekében.

”Megvizsgáltuk ezt a lehetőséget, de nem gondoljuk, hogy ez választ adna az ő konkrét kihívásukra. Ezért döntöttünk inkább az ideiglenes vízumok mellett„ – mondta a környezetvédelmi miniszter.

A Nemzeti Sertésszövetség közleményében ”nagy megkönnyebbülésnek„ nevezte, hogy a kormány olyan intézkedésekkel állt elő, amelyek célja a hátralék csökkentése, míg Tom Bradshaw, a National Farmers’ Union alelnöke a Times Radio-nak azt mondta, hogy a vízumok kiadása ”egy lépés a helyes irányba„.

”A kritikus dolog az, hogy milyen gyorsan tudjuk idehozni azokat a henteseket, hiszen minél hamarabb szükségünk van rájuk.„

– mondta.

A hentesek hiánya csak egy a számos terület közül, ahol Nagy-Britannia akut munkaerő-hiánnyal küzd. A múlt hónapban jelentették be, hogy ideiglenes vízumot kívánnak adni 5000 külföldi teherautó-sofőrnek és 5500 baromfitenyésztőnek, de a kormány azt szeretné, ha a vállalkozások inkább a brit munkaerőbe fektetnének be, mintsem hogy az olcsó külföldi munkaerőre támaszkodjanak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink