Megjelent a sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásáról szóló közlemény

Fotó:  Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló
Megjelent a sertés állatjóléti támogatás 2022. támogatási évre vonatkozó igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtásáról szóló Kincstár Közlemény.

A sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet alapján a vágósertés és tenyészkoca süldő (a továbbiakban együttesen: sertés) tartása során a sertéstartók az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére – az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhely; a tartási rendszerben
természetes feltétel; a verekedés, kimarás megelőzéséhez szükséges feltételek; az almozás; továbbá a megfelelő mikroklíma biztosítására – vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe, amennyiben vállalják a támogatott tevékenység egy éven át történő folytatását.

Támogatási kérelmet csak azon ügyfél (igénylő) nyújthat be, aki/amely a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett.

A támogatási kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. Egy igénylő kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.

A kérelem 2021. december 15. reggel kilenc és december 31. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → Állatjóléti támogatások → Sertés állatjóléti támogatás – Támogatási kérelem
menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Emlékezetes, hogy a takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött. A sertéstartók számára összesen 4 milliárd többletforrást biztosít a tárca az év végén, így idén rekordösszegű, 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot.

A sertéságazat támogatására a sertéshízó és tenyészkoca állatjóléti intézkedésekre 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Első körben a tárca a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszegét 1,2 milliárd forinttal növelte, újabb döntéssel pedig annak mértékét további 2 milliárddal megemeli. Ezen felül – a tavalyi évtől eltérően – a 2021/2022. támogatási év II. negyedévi kérelmei esetében – az átmeneti támogatás keretében működő állatjóléti támogatás 800 millió forint értékben még az idén kifizetésre kerül. A tenyészkoca állatjóléti támogatás esetében a tárca a 2021. támogatási év III. negyedévi kérelmeinek tárgyévi kifizetésének megkezdését is tervezi, az előrehozott kifizetés további segítséget nyújt a sertéstartóknak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink