Meddig csökken a tejár?

Fotó: Licska Balázs / Békés Megyei Hírlap
Ereszkedő pályára kerültek a tejárak, bár itthon még minimális emelkedést mértek, nálunk is árcsökkenés várható. Ennek mértéke azonban a szarvasmarhatartóknak a takarmányárak miatt kulcskérdés. A várható trendeket elemzi cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

 

Úgy tűnik, hogy a 2023. évi tej felvásárlási árak el fognak maradni a 2022. éviektől. A mérték a kérdés. Még akkor is, ha számos bizonytalanság övezi az ármozgásokat, lehet olyan kapaszkodókat találni, amelyek valószínűsítik a várható trendet. Mivel Magyarországon a takarmányok mennyisége és minősége egyaránt gondok forrása, nagyon nem mindegy, hogy a tejár mennyire esik vissza, és milyen távon.

Bizonytalanságot okoz a tejpiacon, hogy novemberben lefordultak történelmi csúcsukról az olasz azonnali tejárak. A jelenség nem szokatlan az év ezen időszakában – különböző mértékben ugyan, de – minden évben lejátszódik. Az év végi ünnepek előtti szállítási megállapodások után a tejfeldolgozók novemberben már készülnek a következő év eleji keresleti gödörre, s kevesebb azonnali tejet vesznek, inkább a szerződöttekre építenek. Így a spot árak mérséklődnek. Az alábbi görbén jól látszik, milyen rendkívüli áremelkedéseket mutatott tavaly a piac. Így állhatott elő, hogy 2023 február első felének árai ugyan 23 százalékkal alacsonyabbak, mint a novemberiek, de még mindig 14 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbiaknál. A heti szintű adatok már a csökkenés alját jelzik.


Forrás: clal.it

Olyan ez, mint egy hullámvasút. A tavalyi magas árak világszerte növelték a termelési kedvet, a több tej aztán árcsökkenést okoz. A tejtermelés elsősorban az exportőr régiókban nőtt tavaly. Ennek lendülete az első félévben még ki fog tartani. Kína felhalmozott készletei még kitartanak. Emiatt az első negyedévben még alacsony importtal számolnak, de a második negyedévtől élénkülés várható világpiaci keresletükben.


Forrás: clal.it

Az EU-ban a tejtermékárak minden tömegcikk esetében jelentősen (20-25 százalékkal) csökkentek november közepe óta. Kivételt egyedül a cheddar sajt mutat, ami tartja az árát. A tej felvásárlási átlagárak az EU-ban az elmúlt két hónapban 0,6, illetve 0,8 százalékkal mérséklődtek, de még mindig 36 százalékkal az egy évvel ezelőtti szint felett voltak. Eközben az igen energiaigényes tejfeldolgozás próbálja a legnagyobb költségű üzemrészeit kevésbé terhelni (ilyen például a porító). A fogyasztói szinten is nagyot emelkedett tejtermékárak a fizetőképesség csökkenésével kézen fogva pedig a kereslet oldalán is szűkülést okoztak.

A környező országok közül Szlovákiában és Horvátországban 8-10 százalékkal csökkentek januárban az árak decemberhez képest. Nálunk az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai még emelkedést jeleznek januárra, bár lassulót. Az idén januári átlagár 73 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A januári nyerstej exportár viszont már közel 20 százalékkal elmaradt a belfölditől, így immár második hónapja negatív a két ár különbsége.


Forrás: AKI

Mi körvonalazódik ebből? Igen sok múlik az önköltség és a felvásárlái árak csökkenése közötti ütemkülönbségen.

A takarmánygondok miatt már tavaly is a tejtermelő telepek 3,5 százaléka húzta le a rolót

(a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adata). Arra számítunk, hogy a tejár csökkenés nem lesz drasztikus, de a csökkenő trend akár az év közepéig is eltarthat. Akkor viszont várhatóan ismét emelkedésbe kezd, ami a kereslet élénkülésébe fog kapaszkodni.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink