Ketrecharc

Forrás: Getty Images
Határozott trend az unióban a ketreces tartásból származó tojások uniós szintű visszaszorulása. Az áttérés egyes országokra jellemző üteméről és annak következményeiről ír Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Nemrégen jártam egyik ügyfelünk tojástelepén. Nem tudom hallották-e már azt a boldog éneklést, amit a tyúkok adnak elő. Aki még mindig azt hiszi, hogy rossz nekik, tegyen kérem látogatást egy tojótelepen! Erről már csak azért is beszélni kell, mert lavinaként söpör végig a közösségben a ketreces tartástól való távolodás. Az ebbéli helyzetet foglalom össze az EU statisztikái alapján.

Induljunk ki abból, hogy a tojásárak lendületesen emelkednek. A fogyasztói árak júliusban 36 százalékkal, a felvásárlási árak májusban 38 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi szintjüknél. Ettől még az ábrára tekintve jól érzékelhető, hogy a két ár közötti különbség emelkedik.

A legkedvezőbb áru komplex fehérjeforrás szerepe növekszik a fogyasztásban.


Forrás: KSH

Eközben az EU-ban folytatódik a tyúkok ketrecmentesítése

Miközben 2021-ben 1 százalékkal nőtt a tojótyúkok száma, az EU-ban folytatódott a tojástermelés arányainak eltolódása a javított ketreces tartás irányából a nem ketreces tartásra. Egy út van előttem, melyiken induljak: A meglévő és az új telepek a jogszabályi nyomás és a közvélemény nyomása miatt folyamatosan áttérnek a nem ketreces rendszerekre. Emlékszünk, az EU várhatóan 2027-től indítja a javított ketrecek kivonását.

Nézzünk néhány tagállami adatot az átállásról!

  • Az EU teljes tojótyúk-állománya 2020-hoz képest kis mértékben nőtt. 2021-ben 376 millió tojótyúk élt az EU-ban (2020-ban 372,4 millió), ami 1 százalékos növekedést jelent.

Tojóállomány és tartásmód tagállamonként 2021, millió egyed és %


Forrás: Eurostat

  • A tojótyúkok számának növekedése 2020-hoz képest elsősorban Németországban (+1,8 millió) és Lengyelországban (+1 millió) tapasztalható.
  • Továbbra is Németország a legnagyobb tojástermelő (58,1 millió tyúk) az EU-ban, ezt követi Lengyelország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország, ahol 40-51 millió tojótyúk van.
  • A dúsított ketreces tartásról a nem ketreces tartásra való áttérés folytatódik, és 2021-ben megközelítőleg 3,1 százalékot tett ki az aránycsökkenés. Ez a tendencia immár tartós. 2018-ban még a tojók több mint fele (50,4%) ketrecrendszerben volt elhelyezve.
  • Az áttérés a dúsított ketrecről (-3,1%) madárház (+1,7%), szabadtartás (+1,1%) és bio (+0,4%) irányába történt. Különösen Hollandiában történt jelentős elmozdulás a feljavított ketrecekről (a 2020-as 15,2%-ról 7,8%-ra 2021-ben) a főként szabadtartásra (+5,0%) és kisebb mértékben az ökológiai tartásra (+ 2,2%). Nyilvánvalóan a holland tojástermelők megragadták a fipronil-válság adta lehetőséget, hogy végrehajtsák ezt a változást.
  • Figyelemre méltó a tyúkok számának csökkenése a nem ketreces rendszerekben Olaszországban, amely hagyományosan „ketreces” ország. 2021-re a tojótyúkok 54,5 százalékát már mélyalmos rendszerekben tartották (+5% 2020-hoz képest).
  • Köztudott, hogy Európán belül nagy különbségek vannak észak és dél között. Lengyelországban, Spanyolországban, Portugáliában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában és másutt továbbra is a túlnyomórészt ketreces tartás (>50%) jellemző. Ezzel szemben Németországban és Hollandiában már többségben van a mélyalmos technológia (>55%). Németországban dúsított ketreccel már alig találkozunk (5,5%), Hollandiában (7,8%), Dániában (9,9%) és Svédországban (5,5%) csak korlátozottan, Ausztriában pedig már teljesen betiltották.
  • Svédország vezet az ökológiai termelésben (a tojótyúkok 14,3%-a), ezt követi Németország (a tojótyúkok 13,6%-a) és Franciaország (11,2%) a főbb termelők között. Míg Dániában ez a tojótyúkállomány 33 százaléka, Ausztriában pedig 12,9 százaléka. Belgiumban az ökológiai szabványokon alapuló termelés évről évre növekszik, és már a teljes tojótyúkállomány 7,4 százalékát képezi.
  • A szabadtartás tekintetében Európában (a Brexit után) az éllovas Írország (46,4%), ezt követi Franciaország (23%), Ausztria (28,4%), Németország (22,1%) és Hollandia (22,8%), míg Belgiumban (13,5%-kal) a tojók több mint 10 százaléka szabadtartásos, persze az ökológiai termelést leszámítva.

Ha globálisan nézzük – talán nem véletlenül – a ketreces technológia uralja a szektort: a tojások 84 százaléka hagyományos ketrecből, 12,4 százaléka istállóból és mindössze 3,4 százaléka származik szabadtartásból. Ez a szám még magasabb Latin-Amerikában (91,5%) és Ázsiában (89,5%), de alacsonyabb a kevésbé iparosodott Afrikában (60,7%).

Néhány nemzetközi példa:

  • Kínában fogalommeghatározással kezdték el idén év elején a ketreces módszertől eltérő rendszerek bevezetését. Ez bizony nálunk sem ártana! Ettől még a ketreces technológia fejlesztésére helyezik a legnagyobb hangsúlyt.
  • Kaliforniában törvény tiltja a ketreces tojások forgalmazását, függetlenül attól, hogy melyik államban állították elő. A törvényt már 2018-ban elfogadták, idén a végrehajtása kezdődött el. Az ellen, hogy egy állam kiterjessze törvényeit a többire, tavaly indított keresetet az Észak-Amerikai Húsintézet. Elutasították.
  • Arizona pár hete megtiltotta a ketrecben tartott tyúkok tojásának előállítását és értékesítését, kilenc másik államhoz csatlakozva a tojástojótyúkok állami szintű védelmében: Utah, Colorado, Michigan, Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts, Rhode Island és Nevada.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink