Helyreállt Kína sertéstermelése, brutálisan visszaesett az uniós országok exportja

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A kínai kereslet csökkenése miatt a 2022-es globális sertéshúsexport előrejelzését jelentősen lefelé módosítótta áprilishoz képest az USDA, csaknem 10 százalékkal 10,6 millió tonnára.

Naprakész értékelést adott ki a húspiacok idei alakulásáról az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA). Az elemzésben 2022-re összesen 110,7 millió tonnára prognosztizálják a globális sertéshústermelést. A korábbi becslésükhöz képest néhány országban korrekcióra került sor. Egyrészt nőtt a kínai sertéshústermelés, másrészt az Európai Unió (EU) és Brazília termelési visszaesést regisztrál.
Az áprilisi előrejelzéshez képest az USDA közel 2 százalékkal, 51,8 millió tonnára emelte a becsült sertéshústermelést Kínában. A termelés azonban várhatóan továbbra is az afrikai sertéspestis (ASF) kitörése előtti szint alatt marad. Az amerikai elemzők mintegy 2,4 százalékkal lefelé, 22,6 millió tonnára módosították az EU-ra vonatkozó előrejelzésüket. Brazília sertéshústermelését is lefelé korrigálták, mintegy 1,6 százalékkal, 4,3 millió tonnára. Ennek okaként a korlátozott exportálási lehetőségeket jelölték meg.

A 2022-es globális sertéshúsexport előrejelzését az USDA jelentősen lefelé módosította, csaknem 10 százalékkal 10,6 millió tonnára áprilishoz képest. E fejlemény szempontjából meghatározó a kínai kereslet csökkenése. Mivel Kínában kezd helyreállni a sertéspestis idején romba dőlt termelés.

Áprilisban az USDA még arra számított, hogy 39 százalékkal nő a szállítás, most viszont 3,5 millió tonnáról 2,15 millió tonnára csökkentették előrejelzésüket. Hongkong sertéshús-importját is csökkentették, mégpedig 21 százalékkal 275 000 tonnára.

Bár a sertéshús iránti kereslet növekedése más országokból, például Dél-Koreából, Mexikóból, Japánból és a Fülöp-szigetekről várható, ezek nem fogják tudni kompenzálni a kínai hatalmas visszaesést.

A kínai vámhivatal napokban közzétett adatai is az UDSA becsléseit támasztják alá. A vámhivatal előzetes adatai szerint az import volumene mintegy 1,6 millió tonnával, 54 százalékkal 1,35 millióra csökkent idén. Az importkiadások csaknem 64 százalékkal csökkentek 2,93 milliárd dollárra. A felvásárolt mennyiség visszaesésének oka az volt, hogy Kína hústermelése jelentősen megnőtt.

Az első félévben a kínai sertéshústermelés 8,2 százalékkal, 29,4 millió tonnára bővült az előző év azonos időszakához képest a kormányzati adatok szerint.

A kínai importőrök különösen a friss, hűtött és fagyasztott sertéshús vásárlásáról mondtak le. Az előző évhez képest ez az árutétel 64,2 százalékkal 799 ezer tonnára csökkent. Ezzel szemben a sertéshús melléktermékeinek behozatala mindössze 13,5 százalékkal, 512 900 millió tonnára csökkent.

Az összes sertéshús-exportőr jelentős visszaesést szenvedett el Kínában az idén. Ez Spanyolországot is érintette, amely 343 400 tonnával továbbra is a legnagyobb beszállító, de meg kellett birkóznia az export 523 800 tonnás vagy 60,4 százalékos visszaesésével. Míg a hűtött és fagyasztott áruk exportja 68,2 százalékkal, 229 ezer tonnára esett vissza, a hús-melléktermékek csökkenése kisebb mértékben, 22 százalékkal 114 300 tonnára csökkent. Dánia és Hollandia hűtött és fagyasztott sertéshús Kínába irányuló exportja is meredeken esett, nevezetesen 60,6 százalékkal, illetve 73,7 százalékkal.

Mindez rossz hír a magyar sertéstartóknak, mert ilyenkor a felszabadult készletek jellemzően az EU-n belüli piacokon keresnek helyet maguknak, ami árletörő hatással jár. Ez még úgy is igaz lehet, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben már itthon is jelentősen nőtt az élősertés ára, mert mindezt az elszálló költségek mellett történt. A jelenlegi kilónkénti 550 forintos élősertés ára viszont már némi profitot is hozhat a nagyobb sertéstelepeket fenntartóknak, amelyek fejletebb technológiákat is tudnak alkalmazni.