Ukrajna a mezőgazdasági kérdések listájával hivatalosan is megkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat

Forrás: AFP
A mezőgazdasági témák felvetésével de facto megkezdőtek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai. Az ügy pikantériája, hogy az első megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese vett részt, miután a minisztert éppen a napokban vádolták meg egy korrupciós ügyben.

Ukrajna hivatalosan is megkezdte az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokat. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Brüsszelben megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról, az első témakör pedig a mezőgazdaságot érinti. Valójában a tárgyalások az ukrán jogszabályok átvizsgálásának kezdetét jelentik, amikor is összevetik az uniós elvárásokkal a harmadik országbeli jogszabályi előírásokat.

A miniszter bejlelentése szerint, helyettese április 25-i brüsszeli látogatása alkalmával de facto megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról – írja a wrp.pl. A mezőgazdaság Ukrajna egyik legnagyobb erőssége, amely jelentős hatással lenne az európai gazdaságra, de az európai agrárszektorra is.

Az ügy pikantériája, hogy éppen a napokban pattant ki egy korrupciós botrány, amely az ukrán mezőgazdasági miniszterhez köthető. Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy hétmillió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

A miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában a médiajelentésekkel kapcsolatban elmondta, a vádak egy 2017–2018-as időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti vitában.

Ukrajna uniós csatlakozása egyébként alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert. Az már most, a vámmentesség engedélyezésével kiderült, hogy az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló, több százezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek.

Kicsit szigorítottak, de ismét megszavazták az ukrán termékek vámmentességét

A csatlakozási tárgyalások úgy kezdődtek meg, hogy az Európai Bizottság nem készített elemzést az ukrán csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, de visszafogott becslések szerint a KAP- (közös agrárpolitika) támogatások csaknem 30 százalékát az ukrán gazdaságok kapnák. Ennek logikus következménye, hogy a többi tagállam, így a magyar gazdák támogatásai számottevően csökkennének. Nagy István agrárminiszter már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán mezőgazdasági vállalatok nagyrészt a nyugati nagytőke tulajdonában állnak, így az uniós támogatásokban is ők részesülnének. Ez nem lehet célja sem a tagállamoknak, sem az Európai Bizottságnak – tette hozzá, leszögezve, hogy a magyar gazdák érdekeit minden eszközzel meg fogják védeni.

Ukrajna gyors EU-csatlakozása, az ukrán mezőgazdaság ellentmondásos, át nem gondoltnak tűnő megítélése verhet koporsószöget az EU agrárpolitikájába? A témát széles körben, de egyelőre nagyrészt a nyilvánosság kizárásával vitatják Brüsszelben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink