Felpörgött tavaly az élő szarvasmarha exportja

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet
A szarvasmarha termelői ára 3-15 százalékkal emelkedett a tavalyi év első tíz hónapjában, miközben nőtt a vágás és az élő szarvasmarha-export mennyisége is.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) vágási statisztikai adatai szerint tavaly szarvasmarha-vágás 3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, ezen belül pedig teljes mennyiség több mint kétharmadát adó tehenek vágása nem változott számottevően – írja piaci összefoglalójában az AKI.

Az intézet a KSH adataira hivatkozva közölte azt is, hogy Magyarország élőmarha-exportja 20 százalékkal emelkedett 2021 január– októberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Az élőmarha-import nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke 5 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 19 százalékkal csökkent, míg értéke csaknem 3 százalékkal nőtt.

A fiatal bika termelői ára hasított meleg súlyban kilogrammonként 777 forint volt 2021 decemberében, ami 3 százalékos növekedést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 4, a vágótehéné 16 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 15 százalékkal (2680 forint/kilogramm) emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január–novemberében, vagyis 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (Érdemes megjegyezni, hogy ez az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael, Hongkong és a Fülöp-szigetek voltak, 61. 43 illetve 41 ezer tonnával.

Az EU élőmarha- és marhahúsimportja – szintén az Egyesült Királyságból származó mennyiség nélkül – 3 százalékkal, 203 ezer tonnára csökkent 2021 január–novemberében a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget). Az import csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból érkezett.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,41 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 27 százalékkal, az üsző „R3” ára 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) januárban megjelent előrejelzése szerint az USA marhahústermelése nem változik számottevően 2022 első negyedévében a 2021. január–márciusihoz képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 18 százalékos és a vágótehén árának 14 százalékos növekedésére számítanak, a belső fogyasztásban pedig nem várható változás. Az USA marhahúsimportja 8 százalékkal lehet több, marhahúsexportja előreláthatóan nem változik a jelzett időszakban.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 3 százalékkal emelkedett, ugyanakkor borjúhústermelése 17 százalékkal csökkent 2021-ben a 2020-hoz viszonyítva. A szarvasmarhák vágása 3 százalékkal nőtt, a vágóállatok élősúlya nem változott. A bika ára 18 százalékkal emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest. Az USA marha- és borjúhúskivitele 18 százalékkal növekedett 2021 január–novemberében 2020 azonos időszakához képest. Az élő szarvasmarha exportja 69 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 57 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 2 százalékkal, élőszarvasmarha-importja 17 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Áremelkedés volt Brazíliában is: a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 20 százalékkal nőtt 2021 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, ami 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, ami közel 17 százalékkal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.