Újabb szarvasmarha-állományban jelent meg a gümőkór

Forrás: Getty Images
Egy Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-telepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttsége. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt – közölte a Nébih.

A gümőkór-fertőzéssel érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, mely jelenleg is érvényben van. A járványügyi nyomozás megállapította, hogy – tekintettel az állatmozgások hiányára – az állomány nagy valószínűséggel vadállatoktól fertőződött a legeltetés során.

A Komárom-Esztergom megyei állattartó telepen májusban végzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott kétes reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság elrendelte a kétes reakciót adó állatok diagnosztikai vágását, a Nébih laboratóriumi vizsgálatai pedig megerősítették a gümőkór jelenlétét.

A fertőzött állatokkal együtt tartott szarvasmarháknál addig folytatják a szűrővizsgálatokat, amíg az egész állomány újra mentes nem lesz.

Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Az eset ellenére hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink