Nem lesz elsöprő a vegetarianizmus előretörése

Az következő évtizedben a hús- és tejpiacot a fenntarthatóság, a társadalmi és egészségügyi aggályok befolyásolják, mind a termelési típusok, mind a fogyasztási minták tekintetében – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

Az uniós tejtermelés fenntartható megoldásokat kínál a tejtermelők, az éghajlat és a társadalom számára a következő időszakban is. Például a gazdálkodók profitálhatnak a fenntartható takarmányozási stratégiák alkalmazásából és a jobb állománykezelésből, ami hatékonyan alakíthatja át a költségeket és a szükséges műveleteket – közölte jelentésében az Európai Bizottság. Ezen túlmenően, ha szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, csökkenhet a nagyüzemi tehénállomány, miközben a legeltetésen alapuló termelési rendszerek növekedni fognak, ami a biológiai sokféleség és a talaj egészsége szempontjából is előnyös.

Az unió tejtermelésének növekedése az előrejelzések szerint évi 0,5 százalékra lassul, és 2031-re eléri a 162 millió tonnát. A hagyományos rendszerek alternatívái, például az ökológiai termelés tovább növekednek, csökkentve az éves hozamnövekedést, de megakadályozzák az EU tejelő állományának még erőteljesebb csökkenését.

A biotejtermelés várhatóan növekedni fog, ami hozzáadott értéket és magasabb árakat hoz, miközben környezeti előnyöket és jobb állatjólétet biztosít. A biotej aránya, amely 2019-ben az EU tejének 3,5 százalékát tette ki, 2031-ben elérheti a 8 százalékot.

Az egyre mérséklődő bővülés ellenére az EU várhatóan 2031-ben is a legnagyobb tejkereskedelmi szereplő marad, és a globális tejkereskedelem 30 százalékát fogja képviselni. Az EU két legnagyobb versenytársának növekedése szintén mérsékelt lesz, Új-Zélandon évi 0,2, az Egyesült Államokban pedig 1 százalékos éves növekedés prognosztizálnak. Ebben az időszakban a fejlődő országok növekednek a legnagyobb mértékben.

Az EU meg akarja változtatni az Ön fogyasztói szokásait

A következő évtizedben az értékteremtés növekedési tényező marad. A tejtermékek, különösen a sajtok számára ez különösen előnyös, mivel már aktívan részt vesznek a meglévő minőségi rendszerekben . Ezen túlmenően a sajt várhatóan a legtöbb hasznot húzza a 2031-ig megtermelt EU-tejből, évi 0,7 százalékos növekedéssel, miközben a legmagasabb hozzáadott értéket lehet vele elérni.

Az EU friss tejtermékei számára előnyös lehet a növekvő export, amely 2031-ben várhatóan eléri az 1,8 millió tonnát. Az uniós fogyasztás idei 0,5 százalékos csökkenési üteme -0,2 százalékra lassul az évtized végére. Ennek eredményeként a közösség termelése stabil maradhat, a 2019–2021 közötti időszakban elért viszonylag magas, 38,5 millió tonnás átlaggal.

Minimálisan csökken a húsfogyasztás

A fenntarthatóság, a környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi célkitűzéseivel együtt várhatóan egyre előkelőbb szerepet fog játszani az EU húspiacain, mind a termelők, mind a fogyasztók szempontjából. A modernizáció, az innovatív technológiák és a gazdálkodási gyakorlat megváltoztatása hatékonyabb és a környezetvédelmet jobban szem előtt tartó hústermelést eredményez. Ennek ellenére az ehhez szükséges beruházások továbbra is kihívást jelentenek. Ezenkívül a környezettel és az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak azt eredményezik, hogy a fogyasztók nagyobb figyelmet fordítanak a gyártási folyamatra és a termékek származására. A fogyasztói szokásokat az egészségügyi megfontolások, valamint a kényelem is vezérlik. Összességében az Európai Unió egy főre jutó húsfogyasztása a 2018-as 69,8 kilogrammról 2031-re 67 kilogrammra csökken.

Kihívások előtt a marhahústermelők

Mivel a teljes tehénállomány 7 százalékkal (2,1 millió egységgel) csökken, az EU bruttó marhahústermelése várhatóan 0,6 millió tonnával (-8%) esik vissza a kilátások időszakában. A marhahúsfogyasztás 2021 és 2031 között továbbra is csökkenő tendenciát mutat, és 10,6 kg-ról 9,7 kg-ra fog visszaesni a vizsgált évtized végére egy főre jutó mennyiség.

Tovább agonizálhat a sertéságazat

A sertéshús-ágazatban továbbra is fennállnak a bizonytalanságok, különösen az afrikai sertéspestissel kapcsolatosak – mutat rá a Bizottság a friss jelentésben. Kína sertéshús-ágazata 2026-ra várhatóan teljesen helyreáll, ami jelentős hatással lesz az EU sertéshús-exportjára. Ezenkívül az EU fogyasztói preferenciáiban az egészségügyi, környezeti és társadalmi szempontok tekintetében bekövetkező eltolódások negatívan befolyásolják az EU sertéshús-fogyasztását, amely az előrejelzések szerint évi 0,5 százalékkal, a 2021-es 32,5 kg-ról 31 kg-ra csökken 2031-re. Az EU termelése szintén várhatóan évi 0,8 százalékkal csökken a vizsgált időszakában, és 2031-ben 21,5 millió tonnára mérséklődik.

Nyeregben a baromfiipar

A baromfiágazatban az EU fogyasztásnövekedése lelassulhat, a 2011–2021-es évi 2 százalékról 2021–2031-ben 0,6 százalékra, ez mennyiségben azt jelenti, hogy a 2021-es 23,5 kg-ról 2031-re 24,8 kg-ra növekszik az egy főre jutó fogyasztás. A baromfihúsról a többi húshoz képest az embereknek az a benyomása, hogy egészségesebb, valamint az elkészítésének kényelmesebb módja, illetve a fogyasztása során a vallási kötöttségek hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy e termék esetében fennmaradjon a növekvő kereslet. Az EU termelése várhatóan továbbra is évi 0,4 százalékkal növekszik, és 2031-ben eléri a 14 millió tonnát.

Az EU juhhústermelése 2021 és 2031 között enyhén, évi 0,3 százalékkal, 2031-re 660 ezer tonnára emelkedik, amit a termeléstől függő jövedelemtámogatás, a kis világkínálat és a növekvő termelői árak támogatnak. Az EU egy főre jutó bárányhús-fogyasztása 2031-re enyhén növekedni fog, és a húsételek diverzifikáltságának és a változó fogyasztási szokásoknak köszönhetően eléri az 1,4 kilogrammot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink