Azonnali intézkedéseket követelnek a Bizottságtól a sertéstartók érdekében

Hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága tovább mélyüljön – közölte Nagy István agrárminiszter.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány már több azonnali intézkedést is bejelentett, miután a legutóbbi ülésén sem hozott döntéseket az Európai Bizottság.

Nem túlzás azt állítani, hogy világszintű problémáról beszélhetünk, melynek következtében a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartóknak és az Európai Unió ágazati szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük – válaszolt megkeresésünkre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Mint ismert, a kormány reagált a válsághelyzetre és gyors intézkedések mellett döntött, azt követően, hogy az Európai Bizottság nem volt hajlandó foglalkozni a kérdéssel. A Magosz álláspontját itt olvashatják.

Az eddigi intézkedések azért voltak nagyon fontosak, mert egyrészt ilyen veszteséget senki nem képes tartósan elviselni, másrészt pedig takarmánybeszerzési időszak van, ezért égetően szükséges az állattartói kör likviditási helyzetének javítása, melynek eszközeként a pályázatok soron kívüli elbírálásának és kifizetésének szükségessége mellett további intézkedések lépésekre is sort került már.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink