Argentína újra szállít baromfihúst az EU-ba

Forrás: Getty Images
Mivel Argentína újra szállíthat baromfihúst az Európai Unió területére, érdemes vetnünk egy pillantást a kontinens piacára. Ezt teszi meg cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, aki szerint a termelés – bár a tavalyinál kisebb méretékben – de idén is csökkenni fog.

A termelés csökkenésének hátterében a folyamatosan szigorodó Európai szabályozások, környezetvédelmi intézkedések állnak. A csökkenő termelés és export mellett az import dinamikusan emelkedik. Mindez egy olyan közösségban, amely a harmadik legnagyobb exportőr a világon. Hová vezethet ez középtávon? Ne feledjük, a baromfihús a világ szinte minden részén a legdinamikusabb növekvő kereséettel dicsekedhet a húsfélék közül.

Az argentín eset

Az argentin külügyminisztérium múlt kedden közölte, hogy megegyezett az Európai Unióval a baromfihús exportjának újraindításáról, miután azt a madárinfluenza miatt leállították. Argentínában idén februárban regisztrálták az első madárinfluenza esetet baromfitelepen, amit további 17 kitörés követett. Az export azonnal leállt, majd március végétől kezdve indult lassan újra. Az export szerdán indult újra az európai blokkba, amely tavaly mintegy 7,8 millió euró értékű volt.

Argentína 2022-ben összesen 227 247 tonna baromfihúst exportált, a hivatalos adatok szerint körülbelül 384 millió dollár értékben.

A brazilok lendületben

A Brazilian Association of Animal Protein (ABPA) felmérései szerint a brazil csirkehúsexport 446,8 ezer tonna volt augusztusban, ami 2,1 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az augusztusi exportbevétel elérte a 831 millió dollárt, ami 9,9 százalékkal alacsonyabb a 2022 azonos időszakában elért teljesnél (922,1 millió dollár).

Január és augusztus között 3,508 millió tonna csirkehúst exportáltak, ami 7,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első nyolc hónapban regisztrált mennyiséget.

Brazília legnagyobb importőre Kína. Augusztusban 52,8 ezer tonnát exportáltak oda. A Kínába irányuló export 32,5 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. Brazília következő legfontosabb vevője az Egyesült Arab Emírségek 47,3 ezer tonnával (+30,2 százalék) és Szaúd-Arábia 37,2 ezer tonnával (+12,6 százalék). Japán, amely már visszaállította a csirkehús-importját Espírito Santoból és Santa Catarinából, 29,6 ezer tonnát (-25,4 százalék) importált.

Brazília idén 5 millió tonnás exportcélt tűzött ki, és ezt akár meg is haladhatja.

EU-s állapotok

Az Európai Unió a világ egyik legnagyobb baromfihús-termelője és a baromfitermék nettó exportőre is. Az EU-ban évente mintegy 13,4 millió tonna baromfiterméket állítanak elő. A baromfitermelés 2022-ben 1 százalékkal esett vissza, és 2023-ban várhatóan 0,4 százalékkal tovább csökken. A megemelkedtek ráfordítások (energia, takarmány költségek) és a számos tagállamban megjelent magas patogenitású madárinfluenza vírus csak tetézi a már említett szabályozási terheket. Ennek ellenére a belföldi felhasználás stabil, átlagosan 23,3 kilogramm /fő.

Madárinfluenza kitörések 2022 október eleje óta a kontinensen

Forrás: SANTE

Az EU baromfihús-exportja idén májusig 811 ezer tonnát ért el, ami 2 százalékkal marad el az elmúlt év hasonló időszakától. A legnagyobb visszaesések afrikai országok és Ukrajna felé érték a szektort. Az árbevétel ennek ellenére közel 7 százalékkal emelkedett.

Az import 366 ezer tonnára nőtt ebben az időszakban, ami 14 százalékos bővülés. Ennek több mint harmada brazil 27 százaléka ukrajnai volt. A harmadik legnagyobb beszállító Thaiföld, 19 százalékos aránnyal.

Az EU nyári előrejelzésében optimista volt, és felfelé módosította az idénre várható termelési színvonalat. Ezt a csökkenő takarmányárakra alapozzák. A tilalmak miatt az export 3 százalékos csökkenésre számítanak, miközben az import mennyisége 18 százalékkal is nőhet 2023-ban. A belső fogyasztásban 1 kilogrammos emelkedést várnak. Ennek hátterében az állhat, hogy a csirkehús a legkisebb előállított fehérjére vonatkozó széndioxid kibocsátással rendelkezik a húsfélék közül, s, hogy ezzel a fogyasztók is tisztában vannak. Eközben az EU önellátási szintje 2019 óta több mint 4 százalékkal esett vissza, már 110 százalék alatt van. A jövőt illetően fontos üzenete van annak, hogy az EU-ban forgalmazott csirkemell negyede már importból származik.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink